Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τέλος Tο Διευρυμένο Ωράριο Στα Φαρμακεία

Της Ελένης Πετροπούλου

Κατάργηση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων αλλά και «φρένο» στη δυνατότητα των πολλαπλών αδειών ανά φαρμακοποιό, εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο φαρμακευτικό συνέδριο ΗELLASPHARM, ανακοίνωσε ότι αλλαγές θα περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε να «παγώσει» η δυνατότητα να έχει ένας φαρμακοποιός περισσότερες άδειες λειτουργίας.

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων «άνοιξε» επί υπουργίας Λοβέρδου, οπότε και αποφασίστηκε τα φαρμακεία να λειτουργούν πέραν του ωραρίου τους και τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και το Σάββατο. Έτσι, υπήρχαν φαρμακεία δύο ταχυτήτων: εκείνα που λειτουργούσαν με το «παλαιό» καθεστώς και εκείνα με το «διευρυμένο». Στη συνέχεια, Γεωργιάδης - Χατζηδάκης έδωσαν τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να λειτουργούν και τις υπόλοιπες ώρες και τις Κυριακές, δημιουργώντας έτσι μια τρίτη «ζώνη». Η τελευταία αυτή απόφαση, σύμφωνα με φαρμακοποιούς, προκάλεσε το χάος στην αγορά και απορύθμισε το ωράριο, με αποτέλεσμα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Κουρουμπλής εξετάζει αλλαγές στο ωράριο, επαναφέροντας ουσιαστικά το διευρυμένο.

Παράλληλα, μιλώντας χθες στα «Παραπολιτικά 90.1 Fm», τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε την αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου για να προωθήσουμε μια νέα υπουργική απόφαση που αφορά τις κλινικές μελέτες». Όπως είπε, ήδη έχει ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους, ενώ έχει ζητήσει και τη γνώμη πανεπιστημιακών καθώς και όσων εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία.

Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι οι πολυεθνικές «μέχρι σήμερα δεν πλήρωσαν ένα ευρώ στη χώρα» και πρέπει «να υπάρχει ένας υπουργός που να τολμάει να τους πει ότι έχετε δέκα χρόνια να πληρώσετε ένα ευρώ». Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να επιβάλει ειδική φορολόγηση στις πολυεθνικές, κυρίως για τα φάρμακα υψηλού κόστους με δαπάνη 700 εκατ. ευρώ.

Στο φαρμακευτικό συνέδριο, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, ανέφερε πως ποτέ δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της πολιτείας για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ. Ακόμη και για το 2015 δεν ξεπερνά τα 525.000.000 ευρώ, που είναι περίπου στο μισό του ποσού που πρέπει να δοθεί.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των ασθενών, είπε πως το 2012 ήταν 15,72% που αντιστοιχεί σε 415.000.000 ευρώ, το 2013 αυξήθηκε στο 21,55% (559.000.000 ευρώ) και το 2013 το ποσοστό ήταν 25,8% (622.000.000 ευρώ).

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κων. Λουράντου, ο οποίος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου λόγω των μνημονιακών νόμων που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων και ζήτησε από τον παρευρισκόμενο υπουργό την απόσυρσή τους. Ο κ. Λουράντος, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί, ανέφερε ότι πολλές φορές πληρώνουν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος υποστήριξε πως λόγω της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 300.000 ασθενείς, με την επιβάρυνση του συστήματος να ανέρχεται στα 500.000.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Πηγή : imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου