Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

«Αξιολόγηση» Ακόμα Και Στα Δημόσια Νοσοκομεία

Μιχάλης Ρόθος

▸Ψηφίστηκε την Πέμπτη στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας – Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ)», με το οποίο γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματοποίησης της Υγείας.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, η ΟΔΙΠΥ ΑΕ, η τρίτη επιχείρηση που εισβάλλει στη διαχείριση του δημόσιου συστήματος Υγείας, θα «αξιολογεί» όλες τις μονάδες με τα κριτήρια του κεφαλαίου, δίνοντας παραπέρα ώθηση σε συγχωνεύσεις, κλείσιμο δημόσιων δομών, επέκταση των ΣΔΙΤ κα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα ποσοτικοποιεί την «απόδοση» των νοσοκομείων και ατομικά των εργαζομένων και γιατρών με σοβαρές συνέπειες για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Πρόκειται για ένα ακόμη νομοθέτημα που φιλοδοξεί να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε αυτοχρηματοδοτούμενες δομές, όπως φανερώνεται και από το απόσπασμα στην ειδική έκθεσή του, όπου αναφέρεται ότι «το όφελος συνίσταται στην αύξηση του ανταγωνισμού των Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΠΥΥ) και στην αύξηση εσόδων, μέσω της εφαρμογής ποιοτικότερων υπηρεσιών Υγείας».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας επαναφέρει μαζικά τους εργολάβους στα νοσοκομεία, ενώ για την κάλυψη των αναγκών το καλοκαίρι δημοσίευσε προκήρυξη για 365 γιατρούς με μπλοκάκι, αδιαφορώντας για τη μόνιμη κάλυψη των κενών.

Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν «πήρε το μάθημά της» από την τεράστια κρίση που δημιούργησε η πανδημία και συνεχίζει στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, όπως υπαγορεύουν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΟΣΑ. Σαν να μην αναδείχθηκε ποτέ η επιτακτική ανάγκη για καθολικά δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας.

Είναι στο χέρι του λαού να σταματήσει αυτήν την επίθεση και να μπει επιτέλους η ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη των λίγων.
Πηγή : Πριν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου