Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Περιοδεία πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη 24 Μάη κλιμάκιο του ΚΚΕ στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής και βουλευτή του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας συζήτησε με τους εργαζομένους, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τις συνθήκες ασφαλείας, δεδομένου του αριθμού των ασθενών και του ελάχιστου προσωπικού που καλείται να καλύψει τόσα περιστατικά, αναγκάζοντας πολλές φορές να εκτελούν χρέη προσωπικού ασφαλείας (οι οποίοι δεν υπάρχουν τις περισσότερες φορές) στους κατά κοινή ομολογία ακατάλληλους χώρους της κλινικής.

Επιπλέον, όπως και την προηγούμενη χρονιά, ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών στοιβάζονται σε ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής, κάτι που όπως ανέφεραν όταν αναδείχθηκε από το σωματείο του νοσοκομείου δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τη διοίκηση.


Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το διευθυντή της κλινικής, καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Βγόντζα, ο οποίος αφού έκανε αναλυτική περιγραφή των οξυμένων προβλημάτων της κλινικής, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη διαχρονική συμπαράστασή του για την επίλυση αυτών καθώς και για τις θέσεις του όσον αφορά τον πολύπαθο χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκαν τα προβλήματα που αφορούν τόσο την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες Υγείας, εργασιοθεραπευτές κλπ.), όσο και ο απαράδεκτα μικρός χώρος των οξέων περιστατικών, καθώς επίσης και ο ανεπαρκής αριθμός εξωνοσοκομειακών κρατικών δομών για την εξυπηρέτηση δεκάδων χρόνιων ασθενών. Τονίστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης δημόσιας κλινικής στον Αγ. Νικόλαο που παρ' όλες τις υποσχέσεις δεν έχει γίνει τίποτα. Ο διευθυντής της κλινικής στάθηκε επίσης και στον ανεπαρκέστατο αριθμό εξωνοσοκομειακων δημόσιων δομών την ίδια ώρα που εκατομμύρια δίνονται σε ΜΚΟ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ασφυκτική πίεση που ασκείται στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ από τη μια έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας τεράστιας περιοχής που το καλοκαίρι αυξάνονται επιπλέον, από την άλλη σαν αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής στο χώρο της Ψυχικής Υγείας που άσκησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει με ευλάβεια και η σημερινή, υπάρχει τεράστια έλλειψη απαραίτητων δομών και κλινών. Ενώ μέσω του προγράμματος "Ψυχαργώ" έκλεισαν μεγάλα ψυχιατρεία (π.χ. Κέρκυρας, Χανίων), την ίδια στιγμή "ξέχασαν" να αναπτύξουν άλλες δημόσιες δομές νοσηλείας, διογκώνοντας όμως παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα, με μεγάλο ευεργετημένο τις ΜΚΟ που κατέλαβαν μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης και της φροντίδας των ψυχικά ασθενών».

Τόνισε επίσης ότι «αυτές είναι οι συνέπειες της αντιδραστικής και αντιλαϊκής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που εφαρμόστηκε εδώ και δεκαετίες όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της ΕΕ, τόσο από νεοφιλελεύθερες όσο και από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, παντού βέβαια με τα ίδια επαχθή αποτελέσματα, για χάρη πάντα της γιγάντωσης της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα με πολλούς τρόπους, αλλά και με την είσοδο ΜΚΟ στα δημόσια συστήματα Υγείας. Το ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως έξω απ’ αυτή θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του έτσι ώστε ο αγώνας και οι διεκδικήσεις του κινήματος να στρέφονται ενάντια στην πραγματική πηγή της επίθεσης που δέχονται, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, η ανατροπή του οποίου θα οδηγήσει στην πραγματική και πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου