Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ένας Στους Έξι Διακόπτει Τα Φάρμακα Για Τη Χοληστερόλη, Επειδή Δεν Μπορεί Να Πληρώσει


Αυξάνεται η εξαθλίωση που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στους Έλληνες.

Ένας στους έξι (16,5%) ασθενείς διέκοψε τη θεραπεία κατά της υψηλής χοληστερόλης, καθώς δεν έχει να πληρώσει τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το ποσοστό εμφανίζει αύξηση, καθώς το 2014 ήταν μόλις 13%.

Τα παραπάνω ανέφερε τη Μεγάλη Τρίτη ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν”, Γιώργος Ανδρικόπουλος (φωτό), με αφορμή το 30ό συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στις 17 και 18 Απριλίου, στην Αθήνα, από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, τα συμπεράσματα προκύπτουν από μεγάλη έρευνα του ΕΛΙΚΑΡ, με την επωνυμία “Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Πρόγραμμα Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου”.

Πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια του Ιδρύματος να καταγράψει τη συχνότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στον ελληνικό πληθυσμό.
Στη μελέτη – είπε – συμμετείχαν 2.734 εθελοντές. Από αυτούς, το 16,5% απάντησαν ότι αναγκάστηκαν να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή χοληστερόλη, λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
Το ποσοστό των ασθενών που χαρακτηρίζει “δυσβάσταχτο” το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή διπλασιάστηκε από 7,8% σε 15,9%.


Επίδραση

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν με έμφαση ότι η οικονομική κρίση και οι περιοριστικές πολιτικές στη Υγεία έχουν σημαντική δυσμενή επίδραση στην υγεία του πληθυσμού και ειδικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε μια περίοδο που ιδιαίτερα ισχυρά επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στη χρήση της υπολιπιδαιμικής αγωγής για την επίτευξη ιδιαίτερα χαμηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης, οι Έλληνες ασθενείς στερούνται συχνά τη φαρμακευτική τους αγωγή λόγω υψηλού κόστους.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου