Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Φυσικοθεραπευτές : Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Με Ελλείψεις Στα Κέντρα Αποκατάστασης Δεν Γίνεται

Του Γιώργου Μπάκα, πρόεδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

Η καταγραφή των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, πρέπει να είναι ο βασικός οδηγός της νέας κυβέρνησης για τον αναγκαίο επαναπροσδιορισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ένα εύκολα προσβάσιμο, φιλικό, αξιόπιστο και εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σύστημα υγείας, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους.

Η λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα έχει στο επίκεντρο τον ασθενή, δεν είναι απαίτηση μόνο των πολιτών, αλλά και των παρόχων υγείας, οι οποίοι κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο ΕΟΠΥΥ, προσπαθούν να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Με το σκεπτικό αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει κάποιες αρχές του παρελθόντος που έχουν ξεπεραστεί ή έχουν αποτύχει στην πράξη και να προχωρήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση των μονάδων του ΠΕΔΥ, των ιδιωτικών ιατρείων και των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας της γειτονιάς.

Τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας αποτελούν ήδη ένα διαμορφωμένο δίκτυο υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους, για την αντιμετώπιση ποικίλων παθολογικών καταστάσεων, αφού στο δημόσιο σύστημα υγείας, υπάρχουν ελάχιστες αντίστοιχες δομές και όπου λειτουργούν, εμφανίζουν σοβαρά κενά σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε εξοπλισμό.

Είναι απορίας άξιον πως σε μία χώρα, η οποία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε τροχαία ατυχήματα, να μη έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία στη μετέπειτα αντιμετώπιση των τραυματιών.

Ενίσχυση

Τα δημόσια νοσοκομεία και τα δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης θα πρέπει να ενισχυθούν με επιστημονικό προσωπικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού για φυσικοθεραπεία.

Η σημερινή κυβέρνηση, έχει ακόμα νωπή τη λαϊκή εντολή και την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σοβαρές τομές στο σύστημα υγείας με την ενίσχυση των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας μέσω προσλήψεων φυσικοθεραπευτών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας με αξιοπρεπείς αμοιβές.

Στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να δοθεί και μία λύση στο τέλμα που βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ, οι οφειλές του οποίου προς τους παρόχους, θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία εκατοντάδων ιδιωτικών εργαστηρίων.

Κακοπληρωτής

Τα ιδιωτικά Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας βιώνουν καθημερινά τις παρενέργειες του κακοσχεδιασμένου και κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ, ο ρόλος του οποίου θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, καθώς η περαιτέρω λειτουργία του υπό τις σημερινές συνθήκες, μόνο χρέη και ελλείμματα θα προσθέτει στην ελληνική οικονομία.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών κρίνει ότι στο πλαίσιο της βελτίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος ο αυστηρός έλεγχος της προκλητής ζήτησης, μέσω των πρωτοκόλλων και των κατευθυντήριων οδηγιών, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, όπως ο ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΠΣΦ, ΠΟΣΙΠΥ.

Είναι αυτονόητο ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το απαράδεκτο μέτρο του claw back και rebate και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες όπου οι επαγγελματίες της Υγείας θα πληρώνονται στην ώρα τους και με βάση αυτά που εκτελούν.

Πηγή : iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου