Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

"Ψευτομεταρρύθμιση Για Να Γλιτώσουν Χρήμα, Το Κλείσιμο Των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων"

Το χρήμα κρύβεται πίσω από την την ψυχιατρική μεταρρύθμιση ή -με άλλα λόγια"- το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Αυτό καταγγέλθηκε σε όλους τους τόνους στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), λίγες μέρες πριν από το λουκέτο που επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.
Οι ομιλητές ανέφεραν ότι απώτερος στόχος είναι η πώληση του οικοπέδου - φιλέτου του Δαφνιού, έκτασης 400 στρεμμάτων, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η μεταφορά του κόστους νοσηλείας στους ίδιους τους ασθενείς.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Ηρακλής Γκότσης, τονίζοντας πως για άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιλέγει- όπως πέρυσι τον Αύγουστο έκλεισε επτά νοσοκομεία- πάλι Αύγουστο μήνα να παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες. Όλα αυτά μετά την απόφαση να κλείσουν τα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία (Αθήνας, Δρομοκαΐτειο και Θεσσαλονίκης), υλοποιώντας μια μνημονιακή λογική, που θέλουν να την ονομάζουν "ψυχιατρική μεταρρύθμιση".

"Σκοπός η εκχώρηση του χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ"

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Νίκος Παναγούλης, τόνισε πως το ΨΝΑ αποτελεί το μεγαλύτερο ψυχιατρείο των Βαλκανίων, με 1.100 ασθενείς και 1.700 εργαζόμενους. Υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι εκφράζουν τους ασθενείς, που περιμένουν με αγωνία να μεταφερθούν από ένα πάρκο 400 στρεμμάτων- όπως είπε η υφυπουργός υγείας Κατερίνα Παπακώστα- σε κάποιες "φυλακές". «Τα λαμόγια του υπουργείου διατυμπανίζουν στα κανάλια ότι τον Ιούνιο του 2015 ο χώρος αυτός θα είναι ένα χωράφι. Ξέρουμε που το πάνε και έχουμε πρόσφατα παραδείγματα από τα ψυχιατρεία Κατερίνης, Χανίων και Κέρκυρας, που έκλεισαν και μετά λίγους μήνες δόθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για να τα "αξιοποιήσουν"», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα σημείωσε πως οι κυβερνώντες θέλουν να κλείσουν ένα ψυχιατρείο που δέχεται 4.500 επισκέψεις στο εφημερείο του, από τις οποίες οι 2.500 γίνονται εισαγωγές, το 60 % είναι με εισαγγελικές εντολές και το 25% είναι από την επαρχία.

"Μεταφέρουν τους ασθενείς σε ράντζα"

Ανέφερε ότι θα μεταφερθούν οι ψυχιατρικές δομές στα γενικά νοσοκομεία, υποστηρίζοντας, ενδεικτικά, ότι οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων "Ευαγγελισμός" και "Θριάσιο" έχουν από 20 κλίνες η κάθε μια και αυτή τη στιγμή στο πρώτο νοσηλεύονται 50 και στο δεύτερο 40 ασθενείς, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν τα ράντζα και να υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση για τα νοσοκομεία. Είπε πως οι εργαζόμενοι ζητούν ψυχιατρική μεταρρύθμιση βάσει των νόμων που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θέλουν μεταφορά στα ράντζα, είναι δίπλα στους ασθενείς και θα τους υπερασπιστούν. Μίλησε ακόμα και για το σχόλιο της υφυπουργού υγείας πως τα δύο ψυχιατρεία είναι στίγμα για την περιοχή, αντιλέγοντας πως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν τα ψυχιατρεία. «Αν θα υπάρχει η κατάλληλη υποδομή που θα εξασφαλίζει τους ασθενείς σε δωρεάν ψυχική υγεία είμαστε μαζί τους. Το σωματείο κάνει έναν αγώνα μόνο και μόνο για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να τους αποτρέψουμε. Ενωμένοι θα τους νικήσουμε και θα τραπούν σε φυγή», κατέληξε ο κ. Παναγούλης.

"Δύσκολη υπόθεση το κλείσιμο του ΨΝΑ"

Ο γιατρός Γιάννης Παπαδόπουλος τόνισε πως τη συγκεκριμένη περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η ανάγκη για ψυχιατρική φροντίδα είναι αυξημένη.Ρώτησε γιατί κλείνουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και με τι τα αντικαθιστούν. Θεώρησε μάλιστα πως το κλείσιμο του ΨΝΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση και εγκυμονεί κινδύνους. Μεταξύ αυτών, η μεταφορά των χρόνιων ασθενών για τους οποίους χρειάζεται να βρεθεί το κατάλληλο σημείο φιλοξενίας, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες, αλλά και ασθενών που νοσηλεύονται με βάση το άρθρο 69 (άνθρωποι που έχουν υποπέσει σε αδίκημα και διατάχτηκε ο εγκλεισμός τους σε ψυχιατρικό κατάστημα).

"Σκοπός τους η μεταφορά του κόστους στην τσέπη του ασθενή"

Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων, Σταύρος Καλαρρύτης, σχολίασε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να κλείσουν τα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία και να παρουσιαστεί το γεγονός σαν ένα προοδευτικό βήμα. Ότι δηλαδή φεύγουν από τα άσυλα οι ασθενείς, πάνε στην κοινότητα και αυτό γίνεται για το καλό τους. Όμως η πραγματικότητα -σύμφωνα με τον κ. Καλαρίτη- είναι ότι προσπαθούν να φύγει το μεγάλο κομμάτι της ευθύνης από το κράτος και να μεταφερθεί στις τσέπες των ασθενών. « Στην ψυχική υγεία δεν μπορεί να υπάρξει ιδιώτης. Απαιτούμε δημόσιο σύστημα με αυξημένο απαιτητικό τρόπο στις υπηρεσίες υγείας», είπε ο κ. Καλαρρύτης.

"Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση"

Τέλος ο διευθυντής της 9ης κλινικής του ΨΝΑ, Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ανέφερε πως το κλείσιμο που γίνεται δεν έχει σχέση με μεταρρύθμιση, αλλά με οικονομία και περικοπές. «Μεταρρύθμιση σημαίνει αλλαγή της πρακτικής, του τρόπου σκέψης και τους συστήματος. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν καν οι όροι που θα επέτρεπαν να κλείσει το ψυχιατρείο, γιατί θέλει ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών, κάτι που εδώ και τριάντα χρόνια δεν έγινε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας οδηγεί σε μια γενοκτονία. Γι' αυτούς η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που ξεκινά από τους ποιο αδύναμους που είναι οι ψυχικά πάσχοντες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου