Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

ΚΝΕ Ανακοίνωση Για Τον Αυταρχισμό Δυνάμεων Της Αστυνομίας Σε Θεραπευόμενους Της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» - ΨΝΑ

Τον αυταρχισμό των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος θεραπευόμενων της μονάδας απεξάρτησης «18 Άνω» καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«H KNE καταγγέλλει τη νέα επιβολή του δόγματος "νόμος και τάξη", αυτή τη φορά απέναντι σε θεραπευόμενους της μονάδας απεξάρτησης "18 Άνω", που υποβλήθηκαν, εντελώς αναίτια, σε δημόσιο σωματικό έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων εν μέσω θεραπευτικής δραστηριότητας.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τους υπεύθυνους συνοδούς πως πρόκειται για μέλη προγράμματος απεξάρτησης και την εύλογη διαμαρτυρία τους για τον απαράδεκτο τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε θεραπευόμενους, που βρίσκονται στην ευάλωτη φάση της ψυχολογικής απεξάρτησης, όχι μόνο προχώρησαν σε έλεγχο, αλλά επιπλέον δήλωσαν ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να παίρνει από αυτούς άδεια, όταν πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι θεραπευόμενοι!

Τέτοιες πράξεις όχι μόνο ακυρώνουν τον αγώνα των μελών του προγράμματος να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, αλλά στέλνουν το γενικότερο μήνυμα πως οι εξαρτημένοι, ακόμα κι αν μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, αποτελούν στόχο των δυνάμεων καταστολής, καταδικάζοντάς τους στην περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό. Αποτελεί έμπρακτο χτύπημα στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, στο κίνητρο για απεξάρτηση.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται να συμπληρώσει τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχειρίζονται το κοινωνικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Δεν είναι η μοναδική φορά που μέλη προγραμμάτων απεξάρτησης αντιμετωπίζονται από το ίδιο το σύστημα που τους έσπρωξε στην χρήση ως "εγκληματίες", όπως ήταν η περίπτωση του απόφοιτου του ΚΕΘΕΑ, που το 2015 καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης για αδικήματα που έκανε όσο βρισκόταν στη χρήση. Δε δείχνουν κάτι άλλο οι "επιχειρήσεις - σκούπα" στο κέντρο της Αθήνας, η ίδρυση των χώρων "ελεγχόμενης" χρήσης ναρκωτικών, η υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, όπως με την πρόσφατη ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ.

Το χτύπημα της απεξάρτησης ανοίγει το δρόμο για τη συμφιλίωση της κοινωνίας με το φαινόμενο των ναρκωτικών και την όξυνσή του. Είναι η άλλη όψη της ασύστολης προπαγάνδας αθώωσης των ναρκωτικών, της μπίζνας που στήνει και η σημερινή κυβέρνηση με την κάνναβη, της διάλυσης της πρόληψης.

Η νεολαία να καταδικάσει με τη δράση της τις πολιτικές που εμποδίζουν την προσπάθεια νέων ανθρώπων να γίνουν ξανά πρωταγωνιστές της ζωής τους. Να χαλάσει τα σχέδια όσων την θέλουν στο περιθώριο, να ακυρώσει στην πράξη την προσπάθεια καταστολής των αγώνων της, όπως την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με πρόσχημα τα ναρκωτικά. Να συνταχθεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την υπεράσπιση και ενίσχυση των δομών πρόληψης και θεραπείας, στον αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν την χρήση και την εξάρτηση, στην πάλη για το χτίσιμο μιας κοινωνίας ελεύθερης από ναρκωτικά, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου