Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Η ΟΕΝΓΕ Aπαντάει Mε Kινητοποιήσεις Στην Κυβέρνηση Για Το Ωράριο-Λάστιχο Των Γιατρών

Αντώνης Καραβάς (γιατρός στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ Βούλας)

Μετά την ψήφιση του στη Βουλή, το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ωράριο που διαλύει τις ζωές των γιατρών και τις συνθήκες περίθαλψης των ασθενών θα ανατραπεί στην πράξη!

Η εφαρ­μο­γή του νόμου στην πράξη θα εξαρ­τη­θεί από την «ατο­μι­κή δή­λω­ση συ­ναί­νε­σης» (opt out) από τον για­τρό για την πα­ρα­βί­α­ση του ανώ­τα­του εβδο­μα­διαί­ου ορίου ωρών ερ­γα­σί­ας. Η δή­λω­ση αυτή θα ζη­τεί­ται όπου οι ώρες ερ­γα­σί­ας είναι άνω των 48 και ως τις 60 εβδο­μα­διαί­ως, δη­λα­δή σχε­δόν σε όλα τα τμή­μα­τα και τις κλι­νι­κές των νο­σο­κο­μεί­ων της χώρας.

Επι­τυ­χη­μέ­νη ήταν η ση­με­ρι­νή 24ωρη απερ­γία της ΟΕΝΓΕ ενά­ντια στο σχέ­διο νόμου για το χρόνο ερ­γα­σί­ας των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών. Στις 11πμ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μα­ζι­κή συ­γκέ­ντρω­ση και συμ­βο­λι­κή κα­τά­λη­ψη στο υπουρ­γείο Υγεί­ας απαι­τώ­ντας την από­συρ­ση του νο­μο­σχε­δί­ου – εκτρώ­μα­τος.

Το σύν­θη­μα «Πο­λά­κη Παύλο τον Νιάρ­χο προ­σκυ­νάς και τους για­τρούς του αγώνα δεν ξέ­ρεις να με­τράς» ήταν πραγ­μα­τι­κά πολύ πε­τυ­χη­μέ­νο τόσο για τους και­νούρ­γιους φί­λους του πρώην μα­χη­τι­κού συν­δι­κα­λι­στή αλλά και σαν απά­ντη­ση στις προ­κλή­σεις που εκτο­ξεύ­ει κατά και­ρούς, με­τρώ­ντας από το πα­ρά­θυ­ρο του υπουρ­γεί­ου τους συ­γκε­ντρω­μέ­νους απερ­γούς – όπως ο προ­κα­το­χός του Γε­ωρ­γιά­δης- και βρί­σκο­ντάς τους διαρ­κώς να λι­γο­στεύ­ουν για να δι­καιώ­νει την πο­λι­τι­κή του. Η ση­με­ρι­νή κι­νη­το­ποί­η­ση δυ­στυ­χώς γι αυτόν ήταν η με­γα­λύ­τε­ρη που έχουν πραγ­μα­το­ποι­ή­σει οι νο­σο­κο­μεια­κοί για­τροί τα τε­λευ­ταία χρό­νια.

Ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του υπουρ­γεί­ου – πρώην συν­δι­κα­λι­στι­κό στέ­λε­χος της ΟΕΝ­ΓΕ- κ. Γιαν­νό­που­λος που εμ­φα­νί­στη­κε και μί­λη­σε με τους για­τρούς που έκα­ναν κα­τά­λη­ψη στο υπουρ­γείο, ανέ­φε­ρε προ­κλη­τι­κά ότι οι για­τροί δεν το έχουν κα­τα­λά­βει καλά το νο­μο­σχέ­διο!!

Μετά τη λήξη της κα­τά­λη­ψης οι νο­σο­κο­μεια­κοί για­τροί πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πο­ρεία στη Βουλή. Ο πρό­ε­δρος της συ­νε­δρί­α­σης που διε­ξά­γο­νταν την ίδια ώρα (παλιό συν­δι­κα­λι­στι­κό στέ­λε­χος του νο­σο­κο­μεια­κού κι­νή­μα­τος με θη­τεία προ­έ­δρου της ΕΙΝΑΠ) Ν. Μα­νιός αρ­νή­θη­κε το αί­τη­μα της ΟΕΝΓΕ να επι­δώ­θει το ψή­φι­σμα της απερ­για­κής κι­νη­το­ποί­η­σης.

Με τις ψή­φους των κυ­βερ­νη­τι­κών βου­λευ­τών ψη­φί­στη­κε το νο­μο­σχέ­διο, ενώ τα υπό­λοι­πα μνη­μο­νια­κά κόμ­μα­τα άσκη­σαν κρι­τι­κή σε δευ­τε­ρεύ­ου­σες πλευ­ρές, αφού συμ­φω­νούν με τον πυ­ρή­να του νο­μο­σχε­δί­ου που ελα­στι­κο­ποιεί τις ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις. Η ΝΔ αφού έστη­σε ένα θέ­α­τρο για την άδεια του Δ. Κου­φο­ντί­να, ψή­φι­σε «όχι» επί της αρχής, όμως υπερ­ψή­φι­σε τα άρθρα 1-6 του νο­μο­σχε­δί­ου που αφο­ρούν τον πυ­ρή­να του νο­μο­σχε­δί­ου για τις ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις – λά­στι­χο. Η Δη­μο­κρα­τι­κή Συ­μπα­ρά­τα­ξη, η Ένωση Κε­ντρώ­ων και το Πο­τά­μι δή­λω­σαν «παρών». Η να­ζι­στι­κή Χρυσή Αυγή το κα­τα­ψή­φι­σε δη­μα­γω­γι­κά, συ­μπλη­ρώ­νο­ντας όμως ότι «υπάρ­χει μια πι­θα­νό­τη­τα να κα­τα­στεί εφαρ­μό­σι­μο εάν τα κενά κα­λυ­φθούν»!

Ο αγώ­νας συ­νε­χί­ζε­ται

Η μα­ζι­κή συμ­με­το­χή στο συλ­λα­λη­τή­ριο, η δυ­να­μι­κή κα­τά­λη­ψη στο Υπ. Υγεί­ας και οι γε­νι­κές συ­νε­λέ­υ­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σε όλη την χώρα αφή­νουν μια πο­λύ­τι­μη πα­ρα­κα­τα­θή­κη για το κί­νη­μα των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών. Επί­σης στην πράξη υλο­ποι­ή­θη­κε κάτω από την πίεση των πε­ρι­στά­σε­ων ένα αγω­νι­στι­κό μέ­τω­πο των δυ­νά­με­ων του ΠΑΜΕ και του Ενω­τι­κού Κι­νή­μα­τος.

Οι νο­σο­κο­μεια­κοί για­τροί αντέ­δρα­σαν άμεσα στις πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες που επέ­λε­ξε η κυ­βέρ­νη­ση για να φέρει προς ψή­φι­ση στη Βουλή το νο­μο­σχέ­διο, καθώς ούτε καν ένα 24ωρο για την πρό­σκλη­ση φο­ρέ­ων στην αρ­μό­δια κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή δεν έδω­σαν!

Η κυ­βέρ­νη­ση επι­κα­λέ­στη­κε το επι­χεί­ρη­μα ότι η εν­σω­μά­τω­ση της ευ­ρω­παϊ­κής οδη­γί­ας για τον ερ­γά­σι­μο χρόνο γί­νε­ται για να μην πλη­ρώ­νου­με το πρό­στι­μο των 150 εκ. Ευρώ το χρόνο. Το πρό­βλη­μα όμως είναι ότι δεν θέ­λουν να συ­γκρου­στουν με την πο­λι­τι­κή της ΕΕ και των μνη­μο­νί­ων αλ­λιώς πολύ απλά θα διέ­θε­ταν τα χρή­μα­τα αυτά για την πρό­σλη­ψη 5000 νέων μό­νι­μων επι­με­λη­τών Β, ώστε και να μην δια­λύ­ο­νται οι ζωές των για­τρών και να βελ­τιω­θεί άμεσα η πε­ρί­θαλ­ψη των ασθε­νών !

Οπως κα­ταγ­γέ­λει η έκτα­κτη γε­νι­κή συ­νέ­λευ­ση των για­τρών στο ΑΣΚΛΗ­ΠΙΕΙΟ για το νο­μο­σχέ­διο που εν­σω­μα­τώ­νει την ευ­ρω­παι­κή οδη­γία για το ωρά­ριο:

«Το νο­μο­σχέ­διο-έκτρω­μα κα­ταρ­γεί τις 17ω­ρες (κα­θη­με­ρι­νές) και 24ω­ρες (αρ­γί­ες) εφη­με­ρί­ες και κα­θιε­ρώ­νει τις 5ωρες (3 μμ – 8 μμ τις κα­θη­με­ρι­νές) και τις 12ω­ρες (8μμ – 8 πμ κα­θη­με­ρι­νές – ΣΚ – αρ­γί­ες και 8πμ – 8 μμ ΣΚ – αρ­γί­ες). Αν αυτός ο νόμος πε­ρά­σει τότε είναι προ­φα­νές ότι ο αριθ­μός των ημε­ρών που ένας για­τρός εφη­με­ρεύ­ει δι­πλα­σιά­ζε­ται, αφού θα χρειά­ζο­νται αρ­κε­τά πε­ρισ­σό­τε­ρες εφη­με­ρί­ες για­τρών με το 12ωρο για να κα­λυ­φθεί το πρό­γραμ­μα. Αυ­ξά­νο­νται αντί να μειώ­νο­νται οι προ­βλε­πό­με­νες ώρες και ημέ­ρες ερ­γα­σί­ας και μειώ­νο­νται δρα­μα­τι­κά οι ελεύ­θε­ρες ημέ­ρες.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, πρό­κει­ται για σχέ­διο κυ­κλι­κού ωρα­ρί­ου, που στόχο έχει τη μεί­ω­ση των για­τρών που χρειά­ζο­νται για να κα­λύ­πτο­νται τα προ­γράμ­μα­τα εφη­με­ριών. Άμεσο απο­τέ­λε­σμα θα είναι η κα­τάρ­γη­ση της συ­νο­χής της ια­τρι­κής ομά­δας και τα απο­τε­λέ­σμα­τα τόσο στην αντι­με­τώ­πι­ση των ασθε­νών όσο και στην (ήδη ελ­λειμ­μα­τι­κή) εκ­παί­δευ­ση των ει­δι­κευό­με­νων θα είναι κα­τα­στρο­φι­κά».

Με μα­ζι­κή απο­χή-ανυ­πα­κοή, ανα­τρέ­που­με τον νόμο στην πράξη: Κα­νέ­νας συ­νά­δελ­φος να μην υπο­γρά­ψει την «ατο­μι­κή συ­ναί­νε­ση» (optout)

Η εφαρ­μο­γή του νόμου στην πράξη θα εξαρ­τη­θεί από την «ατο­μι­κή δή­λω­ση συ­ναί­νε­σης» (opt out) από τον για­τρό για την πα­ρα­βί­α­ση του ανώ­τα­του εβδο­μα­διαί­ου ορίου ωρών ερ­γα­σί­ας. Η δή­λω­ση αυτή θα ζη­τεί­ται όπου οι ώρες ερ­γα­σί­ας είναι άνω των 48 και ως τις 60 εβδο­μα­διαί­ως, δη­λα­δή σχε­δόν σε όλα τα τμή­μα­τα και τις κλι­νι­κές των νο­σο­κο­μεί­ων της χώρας.

Φυ­σι­κά η δια­τύ­πω­ση του νόμου πως αυτό θα ισχύ­ει για 3 χρό­νια μέχρι υπο­τί­θε­ται να γί­νουν οι ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις, είναι μια απάτη που την αντι­λαμ­βά­νε­ται ο κα­θέ­νας. Για να εφαρ­μο­στεί ο νόμος τους στην πράξη θα πρέ­πει να βά­λουν λυ­τούς και δε­μέ­νους δηλ. διοι­κη­τές και πα­ρα­τρε­χά­με­νους να εκ­βιά­σουν για την υπο­γρα­φή «ατο­μι­κής συ­ναί­νε­σης» για να νο­μι­μο­ποι­ή­σουν την επ’ αό­ρι­στον υπε­ρερ­γα­σία και την με­τα­βί­βα­ση της ευ­θύ­νης του ια­τρι­κού λά­θους λόγω υπε­ρερ­γα­σί­ας απο­κλει­στι­κά στο για­τρό.

Γι αυτό με ευ­θύ­νη της ομο­σπον­δί­ας και των πε­ντα­με­λών επι­τρο­πών στα νο­σο­κο­μεία πρέ­πει άμεσα να ορ­γα­νω­θούν γε­νι­κές συ­νε­λεύ­σεις όπως έγινε πρό­σφα­τα με την απερ­γία-απο­χή από την "αξιο­λό­γη­ση" στο Δη­μό­σιο για να αντι­στα­θού­με συλ­λο­γι­κά και ορ­γα­νω­μέ­να στους εκ­βια­σμούς για την υπο­γρα­φή της «ατο­μι­κής συ­ναί­νε­σης» και να διεκ­δι­κή­σου­με μαζί με όλους τους υγειο­νο­μι­κούς και τον λαό:

- Δω­ρε­άν, απο­κλει­στι­κά δη­μό­σια, σύγ­χρο­νη πε­ρί­θαλ­ψη για όλους τους κα­τοί­κους της χώρας

- Μό­νι­μη στα­θε­ρή δου­λειά για όλους τους υγειο­νο­μι­κούς

- Αν­θρώ­πι­νες συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας για όλους. 5θή­με­ρο – 6ωρο – 30ωρο τα­κτι­κό πρω­ι­νό ωρά­ριο και το πολύ μία (1) ενερ­γή εφη­με­ρία (17ωρη ή 24ωρη) την εβδο­μά­δα για όλους τους για­τρούς.
Πηγή : rproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου