Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΑΤΡΩΝ -Ιδρυτική Ανακοίνωση

Οι νοσοκομειακοί γιατροί που υπογράφουμε αυτήν την ανακοίνωση παίρνουμε την πρωτοβουλία:

• Για να συ­γκρο­τή­σου­με μια νέα πα­ρά­τα­ξη της ενω­τι­κής, ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς στους νο­σο­κο­μεια­κούς για­τρούς.

• Για να συμ­βά­λου­με στη δη­μιουρ­γία ενός μα­ζι­κού αγω­νι­στι­κού ρεύ­μα­τος και μια νέα πο­ρεία στην ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ.

• Για να ξε­πε­ρά­σου­με την αδρά­νεια και την συν­θη­κο­λό­γη­ση του κυ­βερ­νη­τι­κού - μνη­μο­νια­κού συν­δι­κα­λι­σμού νέου και πα­λιού.

• Για να συ­νε­χί­σου­με τον αγώνα μαζί με τους ερ­γα­ζό­με­νους στην υγεία και όλο τον ερ­γα­ζό­με­νο λαό.

• Για να μην πε­ρά­σει η διά­λυ­ση της δη­μό­σιας υγεί­ας και η κα­τε­δά­φι­ση των ερ­γα­σια­κών, ασφα­λι­στι­κών και συ­ντα­ξιο­δο­τι­κών μας δι­καιω­μά­των.

• Για την ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας και των μνη­μο­νί­ων.

• Για δη­μό­σια και δω­ρε­άν υγεία για όλους.

Οι εκλο­γές στην ΕΙΝΑΠ γί­νο­νται σε μια συ­γκυ­ρία όπου οι εξο­ντω­τι­κές ει­σφο­ρές, οι πε­ρι­κο­πές συ­ντά­ξε­ων και η γε­νι­κό­τε­ρη επί­θε­ση στα ασφα­λι­στι­κά δι­καιώ­μα­τα εκα­τομ­μυ­ρί­ων αν­θρώ­πων, που σχε­διά­ζει η κυ­βέρ­νη­ση μαζί με τους δα­νει­στές, ανα­με­τριέ­ται ήδη με τη γε­νι­κευ­μέ­νη λαϊκή αντί­δρα­ση.

Οι νο­σο­κο­μεια­κοί για­τροί που παίρ­νου­με αυτή την πρω­το­βου­λία συ­ντασ­σό­μα­στε ολό­ψυ­χα με όλους τους ερ­γα­ζό­με­νους και τα λαϊκά στρώ­μα­τα μαζί με τα συν­δι­κά­τα και τις ομο­σπον­δί­ες του Ιδιω­τι­κού και Δη­μο­σί­ου Τομέα, μαζί με τους χι­λιά­δες μη­χα­νι­κούς, δι­κη­γό­ρους, για­τρούς και επι­στή­μο­νες άλλων κλά­δων και ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες, που δια­δη­λώ­νουν μα­ζι­κά στους δρό­μους, με τα αγρο­τι­κά μπλό­κα που εξα­πλώ­νο­νται κατά μήκος όλων των νομών της χώρας, για να μην πε­ρά­σει το αντια­σφα­λι­στι­κό έκτρω­μα της κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα.

Μετά την με­γα­λειώ­δη γε­νι­κή απερ­γία στις 4 Φλε­βά­ρη η συ­νέ­χεια των κα­θη­με­ρι­νών δρά­σε­ων στους χώ­ρους δου­λειάς, στις γει­το­νιές, στα αγρο­τι­κά μπλό­κα και η κλι­μά­κω­ση των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων με την κή­ρυ­ξη νέας με­γά­λης-ενω­τι­κής απερ­γί­ας με την κα­τά­θε­ση του νο­μο­σχε­δί­ου, είναι τα απα­ραί­τη­τα στοι­χεία για να νι­κή­σου­με σε αυτή τη μάχη, ανοί­γο­ντας το δρόμο για την ανα­τρο­πή της μνη­μο­νια­κής πο­λι­τι­κής και των βάρ­βα­ρων μέ­τρων της αυ­ταρ­χι­κής λι­τό­τη­τας.

Στην υγεία οι μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ - ΑΝΕΛ συ­νε­χί­ζουν:

1. Να συρ­ρι­κνώ­νουν και να οδη­γούν στην ερ­γα­σια­κή εξό­ντω­ση το αν­θρώ­πι­νο δυ­να­μι­κό : χι­λιά­δες νέοι επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας με­τα­να­στεύ­ουν, χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νοι βγή­καν στη σύ­ντα­ξη χωρίς να ανα­πλη­ρω­θούν. Ο πε­ριο­ρι­σμός στις προ­σλή­ψεις και η ανά­δει­ξη νέων μορ­φών ερ­γα­σί­ας στο Δη­μό­σιο (συμ­βά­σεις μί­σθω­σης έργου – μπλο­κά­κια) θα είναι το νέο πλαί­σιο ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων που επι­βάλ­λει το Μνη­μό­νιο.

2. Να δια­λύ­ουν την δη­μό­σια πε­ρί­θαλ­ψη: οι συσ­σω­ρευ­μέ­νες πε­ρι­κο­πές στην κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας φτά­νουν στο 60% από το 2009, οι υλι­κο­τε­χνι­κές ελ­λεί­ψεις είναι κα­θη­με­ρι­νές, τμή­μα­τα, υπη­ρε­σί­ες και κλί­νες απει­λού­νται με λου­κέ­το, η πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα δια­λυ­μέ­νη, ο ΕΟΠΥΥ σε χρε­ο­κο­πία: Η δέ­σμευ­ση για αξιο­λό­γη­ση της πρω­το­βάθ­μιας υγεί­ας, για πε­ριο­ρι­σμό και κα­τάρ­γη­ση των δη­μο­σιών δομών και η υπο­χρέ­ω­ση ανά­δει­ξης του Ιδιω­τι­κού Τομέα σαν κυ­ρί­αρ­χου πα­ρό­χου είναι δέ­σμευ­ση του τρί­του μνη­μο­νί­ου.

3. Να εκτρέ­φουν τα πι­ράν­χας της ιδιω­τι­κής υγεί­ας: ενοι­κί­α­ση ιδιω­τι­κών κλι­νών ΜΕΘ, πε­ρισ­σό­τε­ρες ανα­θέ­σεις στον ιδιω­τι­κό τομέα, επι­πρό­σθε­τες πλη­ρω­μές από τους ασθε­νείς, δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες πεδίο κερ­δο­σκο­πί­ας σε βάρος του λαού πα­ρά­νο­μα (φα­κε­λά­κι, μίζες) ή νό­μι­μα (πλη­ρω­μές στα ΤΕΠ, απο­γευ­μα­τι­νά ια­τρεία κλπ) και

4. Να δια­τη­ρούν το αυ­ταρ­χι­κό κα­θε­στώς των μά­να­τζερ-διοι­κη­τών και του διευ­θυ­ντι­κού κα­τε­στη­μέ­νου

Καμία αυ­τα­πά­τη δεν πρέ­πει να υπάρ­χει για την νέα ηγε­σία του υπ. Υγεί­ας: Η δια­φθο­ρά και η σπα­τά­λη εξαι­τί­ας των πε­ρι­κο­πών και των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων θα γίνει ακόμα με­γα­λύ­τε­ρη ενώ η επι­τρο­πεία του κουαρ­τέ­του για την έγκρι­ση κάθε δα­πά­νης θα ακυ­ρώ­νει κάθε από­πει­ρα εξεύ­ρε­σης «ισο­δυ­νά­μων».

Το σύ­νο­λο των απω­λειών στις απο­δο­χές των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών που ζουν από τον μισθό και τις εφη­με­ρί­ες τους ( όποτε και όταν πλη­ρώ­νο­νται) έχει υπο­στεί δρα­μα­τι­κή μεί­ω­ση κατά 50%-60% Ακόμη δυ­σμε­νέ­στε­ρη είναι η κα­τά­στα­ση για τους ει­δι­κευό­με­νους και νέους για­τρούς, που ανα­γκά­ζο­νται να υπο­μέ­νουν το Γολ­γο­θά των εξο­ντω­τι­κών ωρα­ρί­ων ερ­γα­σί­ας, με εξευ­τε­λι­στι­κές αμοι­βές και υπο­τυ­πώ­δη έως ανύ­παρ­κτη εκ­παί­δευ­ση, ενώ ταυ­τό­χρο­να η δυ­να­τό­τη­τα αξιο­πρε­πούς ερ­γα­σια­κής απο­κα­τά­στα­σης μετά την ει­δι­κό­τη­τα συρ­ρι­κνώ­νε­ται δρα­μα­τι­κά, με συ­νέ­πεια το άνευ προη­γου­μέ­νου κύμα με­τα­νά­στευ­σης νέων για­τρών.

Την ίδια στιγ­μή, το διε­φθαρ­μέ­νο μειο­ψη­φι­κό προ­νο­μιού­χο στρώ­μα με­γα­λο­για­τρών του κα­τε­στη­μέ­νου συ­νε­χί­ζει την ασυ­δο­σία της κερ­δο­σκο­πί­ας με τα φα­κε­λά­κια και τις μίζες. Αυτό είναι το στρώ­μα που μαζί με τις διοι­κή­σεις πήραν πάνω τους την εφαρ­μο­γή των μνη­μο­νί­ων με τις πε­ρι­κο­πές και τον αυ­ταρ­χι­σμό σε βάρος της με­γά­λης πλειο­ψη­φί­ας των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών και των ερ­γα­ζό­με­νων στα νο­σο­κο­μεία. Αυτή είναι η «τρόι­κα εσω­τε­ρι­κού» του ΝΑΙ και του ΜΕ­ΝΟΥ­ΜΕ ΕΥ­ΡΩ­ΠΗ, είναι αυτοί που χει­ρο­κρό­τη­σαν την συν­θη­κο­λό­γη­ση του Τσί­πρα και της ηγε­τι­κής ομά­δας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αυτοί που στη­ρί­ζουν σή­με­ρα την υπο­τα­γή στους δα­νει­στές και την συ­νέ­χεια των μνη­μο­νί­ων από την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά κατά βάθος επι­θυ­μούν την «ολική επα­να­φο­ρά» και την ακόμα πιο επι­θε­τι­κή εκ­δο­χή του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού από την ΝΔ του Μη­τσο­τά­κη.

Δεν θα στα­μα­τή­σουν αν δεν τους στα­μα­τή­σου­με!

Είναι ιστο­ρι­κή ανά­γκη η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ μαζί με τα σω­μα­τεία και την ΠΟ­Ε­ΔΗΝ και συ­νο­λι­κά το συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα να πά­ρουν πρω­το­βου­λί­ες για την ανα­τρο­πή των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών. Πρω­το­βου­λί­ες ει­λι­κρι­νείς, ενω­τι­κές και αγω­νι­στι­κές και όχι φύλλα συκής για τη στή­ρι­ξη των μνη­μο­νια­κών κομ­μά­των νέων και πα­λιών.

Οι νο­σο­κο­μεια­κοί για­τροί και το κί­νη­μα στα νο­σο­κο­μεία μπο­ρούν να συμ­βά­λουν κα­θο­ρι­στι­κά στη δη­μιουρ­γία ενός μα­ζι­κού κοι­νω­νι­κού με­τώ­που υπε­ρά­σπι­σης του δι­καιώ­μα­τος στην υγεί­ας για όλους, ενός με­τώ­που που πα­λεύ­ει για τη σω­τη­ρία των δημό­σιων δομών υγεί­ας σε κάθε πε­ριο­χή και γει­το­νιά με ανοι­κτές πρω­το­βου­λί­ες δρά­σεις και κι­νη­το­ποι­ή­σεις για να απο­τρέ­ψει την υπο­βάθ­μι­ση και το κλεί­σι­μο δομών και υπη­ρε­σιών, να ορ­γα­νώ­σει την αντί­στα­ση του λαού σε αυτή την πο­λι­τι­κή, με στόχο την ανα­τρο­πή της και το άνοιγ­μα του δρό­μου για μια άλλη ρι­ζο­σπα­στι­κή πο­λι­τι­κή στην υγεία.

Τα ιστο­ρι­κά αυτά κα­θή­κο­ντα μόνο η κοινή δράση και συ­σπεί­ρω­ση ευ­ρύ­τε­ρων αγω­νι­στι­κών και αρι­στε­ρών δυ­νά­με­ων που θα αγω­νί­ζο­νται μέσα από τις γραμ­μές του συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος για την ανα­τρο­πή όλων των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών και για την επα­να­φο­ρά και διεύ­ρυν­ση των ερ­γα­σια­κών, ασφα­λι­στι­κών και δη­μο­κρα­τι­κών δι­καιω­μά­των και κα­τα­κτή­σε­ων , μπο­ρεί να φέρει σε πέρας.

Οι πλειο­ψη­φί­ες ΠΑ­ΣΚΕ-ΔΑ­ΚΕ στην ΑΔΕΔΥ, στην ΕΙΝΑΠ και την ΠΟ­Ε­ΔΗΝ, δη­λώ­νουν στις ανα­κοι­νώ­σεις τους “αντι­μνη­μο­νια­κοί” αλλά όταν κρί­νε­ται η απο­φα­σι­στι­κή σύ­γκρου­ση, ο κλο­νι­σμός των κυ­βερ­νή­σε­ων, η ανα­τρο­πή αντερ­γα­τι­κών νόμων και η πι­θα­νό­τη­τα κα­τα­κτή­σε­ων κά­νουν πίσω, μπλο­κά­ρουν τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις όπως για πα­ρά­δειγ­μα στον κλάδο μας οι επι­σχέ­σεις των ει­δι­κευο­μέ­νων τον Απρί­λιο του 2015. Το συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα πρέ­πει να τους ξε­πε­ρά­σει με την ενερ­γό συμ­με­το­χή των ερ­γα­ζο­μέ­νων στη βάση, με τη δη­μο­κρα­τία των γε­νι­κών συ­νε­λεύ­σε­ων, τον ορι­ζό­ντιο συ­ντο­νι­σμό των πρω­το­βάθ­μιων σω­μα­τεί­ων και των επι­τρο­πών αγώνα.

Η πα­ρά­τα­ξη του “Με­τώ­που” στην οποία πολ­λοί από εμάς συμ­με­τεί­χα­με στις εκλο­γές του 2013, γιατί πι­στεύ­α­με ότι θα μπο­ρού­σε να συμ­βά­λει κα­θο­ρι­στι­κά στην ανα­τρο­πή της ηγε­μο­νί­ας της ΔΗΚΝΙ και της ΠΑΣΚ και την συ­γκρό­τη­ση προ­ε­δρεί­ου αρι­στε­ρής-αγω­νι­στι­κής πλειο­ψη­φί­ας στην ΕΙΝΑΠ, σή­με­ρα δεν μπο­ρεί να παί­ξει ένα τέ­τοιο ρόλο.

Το “Μέ­τω­πο” έχει με­ταλ­λα­χτεί πλέον σε ανοι­χτά φι­λο­κυ­βερ­νη­τι­κή πα­ρά­τα­ξη: με την τα­κτι­κή της πλή­ρους αφω­νί­ας και αδρά­νειας στις ενώ­σεις και την ομο­σπον­δία, με την αραιή έως ανύ­παρ­κτη λει­τουρ­γία με επι­λε­κτι­κά κα­λέ­σμα­τα και συ­νε­δριά­σεις που δεν αφο­ρούν το κί­νη­μα αλλά προ­τά­σεις προς το υπουρ­γείο ή τις εκλο­γές, με τον πε­ριο­ρι­σμό στις εν­δο­συ­νεν­νο­ή­σεις και τις δια­με­σο­λα­βή­σεις των στε­λε­χών του με τους πα­ρά­γο­ντες του υπουρ­γεί­ου για να λυ­θούν στοι­χειώ­δης υπη­ρε­σια­κές υπο­χρε­ώ­σεις, με τις δη­μό­σιες το­πο­θε­τή­σεις υπέρ της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής στην υγεία και γε­νι­κό­τε­ρα όπως στο Ασφα­λι­στι­κό, με τον διο­ρι­σμό εκλεγ­μέ­νου στην ΕΙΝΑΠ συν­δι­κα­λι­στι­κού του στε­λέ­χους σε κρα­τι­κή-διοι­κη­τι­κή θέση χωρίς πα­ραί­τη­ση από την συν­δι­κα­λι­στι­κή ιδιό­τη­τα.

Απευ­θυ­νό­μα­στε σε όλες τις αντι­μνη­μο­νια­κές και αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές δυ­νά­μεις για την συ­γκρό­τη­ση ενός πλα­τιού ενω­τι­κού ψη­φο­δελ­τί­ου με στόχο μια νέα ΕΙΝΑΠ με αρι­στε­ρή-αγω­νι­στι­κή πλειο­ψη­φία καθώς επεί­γει πε­ρισ­σό­τε­ρο από κάθε άλλη φορά η ύπαρ­ξη ενός μα­ζι­κού με­τώ­που της ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς και των αγω­νι­στι­κών δυ­νά­με­ων που θα ορ­γα­νώ­νει τους αγώ­νες των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών "από τα κάτω" και θα δίνει την εναλ­λα­κτι­κή απά­ντη­ση στη μνη­μο­νια­κή συ­ναί­νε­ση. Δε­σμευό­μα­στε ότι με τέ­τοιες ρι­ζο­σπα­στι­κές θέ­σεις, προ­τά­σεις και πρω­το­βου­λί­ες θα συ­νε­χί­σου­με να πα­λεύ­ου­με σε όλα τα συν­δι­κα­λι­στι­κά όρ­γα­να στην ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ, την ΑΔΕΔΥ.
Στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες, πε­ρισ­σό­τε­ρο από κάθε άλλη φορά, απαι­τεί­ται η σύν­δε­ση της πάλης των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών και του συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος για:

• Την ικα­νο­ποί­η­ση των άμε­σων αι­τη­μά­των και διεκ­δι­κή­σε­ών του, με την πάλη για την ορι­στι­κή απαλ­λα­γή της χώρας μας από τα μνη­μό­νια, τη ρήξη με τις πο­λι­τι­κές της ΕΕ και των δα­νει­στών και της πάσει θυσία πα­ρα­μο­νής της χώρας μας στο ευρώ, που ακυ­ρώ­νει κάθε προ­σπά­θεια χά­ρα­ξης και υλο­ποί­η­σης μιας ανε­ξάρ­τη­της, προ­ο­δευ­τι­κής, φι­λο­λαϊ­κής, ρι­ζο­σπα­στι­κής και δη­μο­κρα­τι­κής προ­ο­πτι­κής για τη χώρα μας.

• Τη στάση πλη­ρω­μής του δη­μο­σί­ου χρέ­ους, μέχρι τη δια­γρα­φή του­λά­χι­στον του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του, τη φο­ρο­λό­γη­ση του πλού­του και τη φο­ρο­ε­λά­φρυν­ση των φτω­χών λαϊ­κών στρω­μά­των.

• Την επα­νά­κτη­ση της δη­μό­σιας ιδιο­κτη­σί­ας των τρα­πε­ζών, την εθνι­κο­ποί­η­ση – κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση και τον ερ­γα­τι­κό έλεγ­χό τους.

• Το στα­μά­τη­μα όλων των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων και την άμεση κα­τάρ­γη­ση του αμαρ­τω­λού ΤΑΙ­ΠΕΔ, που λει­τουρ­γεί ως με­σί­της στο ξε­πού­λη­μα της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας.

• Την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας σε όφε­λος του λαού και τη στα­δια­κή επα­νά­κτη­ση από το δη­μό­σιο στρα­τη­γι­κής ση­μα­σί­ας επι­χει­ρή­σε­ων και άλλων το­μέ­ων της οι­κο­νο­μί­ας και

• Την αύ­ξη­ση των μι­σθών και στην άμεση επα­να­φο­ρά του κα­τώ­τα­του μι­σθού στα 751 ευρώ και των ΣΣΕ, στην κα­τάρ­γη­ση της ελα­στι­κής και ενοι­κια­ζό­με­νης ερ­γα­σί­ας, στην επα­να­φο­ρά του πεν­θή­με­ρου και στη μεί­ω­ση του εβδο­μα­διαί­ου χρό­νου ερ­γα­σί­ας, σε μα­ζι­κές προ­σλή­ψεις στις υπη­ρε­σί­ες της υγεί­ας, της παι­δεί­ας, της πρό­νοιας και της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης και στη στε­λέ­χω­ση των ελεγ­κτι­κών μη­χα­νι­σμών και των ασφα­λι­στι­κών τα­μεί­ων.

Πα­λεύ­ου­με για:

Την γεν­ναία αύ­ξη­ση των κρα­τι­κών δα­πα­νών για την υγεία, με στόχο την πλήρη κά­λυ­ψη των ανα­γκών σε χρη­μα­το­δό­τη­ση των δομών της πρω­το­βάθ­μιας πε­ρί­θαλ­ψης και των Νο­σο­κο­μεί­ων. Θέ­λου­με ένα ΕΣΥ δω­ρε­άν, κα­θο­λι­κό και υψη­λού επι­πέ­δου για όλους ανε­ξαί­ρε­τα τους αν­θρώ­πους που βρί­σκο­νται στη χώρα και που χρη­μα­το­δο­τεί­ται από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό από την άμεση, δί­καιη και ανα­λο­γι­κή φο­ρο­λο­γία.

Την στή­ρι­ξη των Νο­σο­κο­μεί­ων με προ­σω­πι­κό και Χρη­μα­το­δό­τη­ση. Την βελ­τί­ω­ση των υπο­δο­μών και του τε­χνο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού. Την ανά­πτυ­ξη αυ­το­τε­λών Τμη­μά­των Επει­γό­ντων πε­ρι­στα­τι­κών. Την κα­τάρ­γη­ση των χα­ρα­τσιών και των ιδιω­τι­κών απο­γευ­μα­τι­νών ια­τρεί­ων. Την αύ­ξη­ση και την άμεση στε­λέ­χω­ση των μο­νά­δων Εντα­τι­κής θε­ρα­πεί­ας. Ανά­πτυ­ξη μο­νά­δων απο­κα­τά­στα­σης σε όλη τη χώρα. Την υπε­ρά­σπι­ση και προ­α­γω­γή της ψυ­χι­κής υγεί­ας με την στή­ρι­ξη και ανά­πτυ­ξη των δη­μό­σιων δομών με προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού, δια­δι­κα­σί­ες ου­σια­στι­κής ψυ­χια­τρι­κής με­ταρ­ρύθ­μι­σης και αποϊ­δρυ­μα­το­ποί­η­σης,

Τη στε­λέ­χω­ση των μο­νά­δων υγεί­ας (Κέ­ντρα Υγεί­ας – Νο­σο­κο­μεία – Μο­νά­δες απο­κα­τά­στα­σης) με το ανα­γκαίο μό­νι­μο προ­σω­πι­κό και μό­νι­μους επι­με­λη­τές Β πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης. Για να στα­μα­τή­σει η κα­θη­με­ρι­νή εντα­τι­κο­ποί­η­ση της ερ­γα­σί­ας λόγω της μεί­ω­σης του ια­τρι­κού δυ­να­μι­κού λόγω μη προ­σλή­ψε­ων και η επι­σφα­λής άσκη­ση της ια­τρι­κής από τις ελ­λεί­ψεις σε ανα­λώ­σι­μα και μη ανα­νέ­ω­σης του ια­τρο­τε­χνο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού καθώς δεν προ­βλέ­πο­νται κον­δύ­λια. Η κα­τά­στα­ση αυτή σε συν­δυα­σμό με την έλ­λει­ψη ασφά­λειας αστι­κής ευ­θύ­νης οδη­γεί τους για­τρούς σε αμυ­ντι­κή ια­τρι­κή με ότι δυ­σμε­νές συ­νε­πά­γε­ται για τους ασθε­νείς.

Την κα­τάρ­γη­ση των ελα­στι­κών μορ­φών ερ­γα­σί­ας (επι­κου­ρι­κοί για­τροί, μπλο­κά­κια, κλπ). Σή­με­ρα στο ΕΣΥ υφί­στα­νται 10 κα­τη­γο­ρί­ες ερ­γα­ζό­με­νων για­τρών! Πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν τα ιδιαί­τε­ρα προ­νό­μια για Πα­νε­πι­στη­μια­κούς και Στρα­τιω­τι­κούς, να υλο­ποι­η­θεί η έντα­ξη των Στρα­τιω­τι­κών νο­σο­κο­μεί­ων στο ΕΣΥ και η κα­τάρ­γη­ση των προ­νο­μί­ων των συγ­γε­νών των στρα­τιω­τι­κών κλπ καθώς και να στα­μα­τή­σει η ύπαρ­ξη αμι­γώς Πα­νε­πι­στη­μια­κών Νο­σο­κο­μεί­ων που χρη­μα­το­δο­τού­νται από το ΕΣΥ. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά επί­σης είναι απα­ρά­δε­κτη η ύπαρ­ξη πέρα από τους επι­κου­ρι­κούς ή με ερ­γό­ση­μο για­τρούς και οι ει­δι­κευ­μέ­νοι σε κενή θέση ει­δι­κευό­με­νου για δύο χρό­νια χωρίς ευ­θύ­νες ει­δι­κευ­μέ­νου όμως.

Αυξή­σεις στους μι­σθούς και στο ωρο­μί­σθιο των εφη­με­ριών.

Να απο­συρ­θεί το νέο αντια­σφα­λι­στι­κό νο­μο­σχέ­διο Να κα­ταρ­γη­θούν όλοι οι προη­γού­με­νοι αντι-ασφα­λι­στι­κοί νόμοι Να μειω­θούν δρα­στι­κά οι ει­σφο­ρές για σύ­ντα­ξη. Η ανα­γνώ­ρι­ση των εφη­με­ριών σαν συ­ντά­ξι­μου χρό­νου είναι δι­καί­ω­μα και ζή­τη­μα ηθι­κής τάξης

Μέτρα για την εκ­παι­δευ­τι­κή και επι­στη­μο­νι­κή εξέ­λι­ξη με απο­κλει­στι­κή ευ­θύ­νη και χρη­μα­το­δό­τη­ση του δη­μό­σιου τομέα υγεί­ας και παι­δεί­ας, με ει­δι­κή μέ­ρι­μνα για τους ει­δι­κευό­με­νους και νέους για­τρούς. Εφαρ­μο­γή ενιαί­ου εκ­παι­δευ­τι­κού προ­γράμ­μα­τος ει­δι­κευό­με­νων κα­θο­ρι­σμέ­νου από ανά­λο­γες επι­στη­μο­νι­κές ενώ­σεις προς τον σκοπό αυτό και ό έλεγ­χος εφαρ­μο­γής του ανά έτος από τους ίδιους τους εκ­παι­δευό­με­νους, η χρη­μα­το­δό­τη­ση της επι­στη­μο­νι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας (έρευ­να, συμ­με­το­χή σε συ­νέ­δρια κλπ) από το κρά­τος και όχι από εμπο­ρι­κές εται­ρεί­ες σε προ­σω­πι­κό επί­πε­δο οι οποί­ες να δί­νουν μέρος από τα κέρδη τους σε κοινό τα­μείο του ΕΣΥ για το σκοπό αυτό.

Την εφαρ­μο­γή της ια­τρι­κής δε­ο­ντο­λο­γί­ας που έγινε νόμος το 2005 και ορί­ζει την επι­στη­μο­νι­κή ανε­ξαρ­τη­σία του για­τρού, την από δε­κα­ε­τί­ες πρό­τα­ση του ΚΕΣΥ για λει­τουρ­γία του Συμ­βου­λί­ου της κλι­νι­κής ή του τμή­μα­τος, την εκλο­γή του διευ­θυ­ντή κλι­νι­κής από τον τομέα και εκλο­γή διευ­θυ­ντή τομέα και ια­τρι­κής υπη­ρε­σί­ας από τους για­τρούς ανά τριε­τία όπως στο Πα­νε­πι­στή­μιο, τη συμ­με­το­χή κατά πλειο­ψη­φία στα διοι­κη­τι­κά συμ­βού­λια των νο­σο­κο­μεί­ων αι­ρε­τών από ερ­γα­ζό­με­νους και το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση. Χρό­νιο πάγιο αί­τη­μα είναι το κα­θη­κο­ντο­λό­γιο για όλους τους ερ­γα­ζό­με­νους και οι προ­δια­γρα­φές λει­τουρ­γί­ας των τμη­μά­των, η ασφά­λεια στον ερ­γα­σια­κό χώρο .

Έναν νέο σχε­δια­σμό και ορ­γά­νω­ση του συ­στή­μα­τος υγεί­ας που θα βα­σί­ζε­ται σε έναν Υγειο­νο­μι­κό Χάρτη της χώρας, στον οποίο θα κα­τα­γρά­φο­νται οι υπάρ­χου­σες δομές και ταυ­τό­χρο­να θα προ­βλέ­πε­ται η ανά­πτυ­ξη των ανα­γκαί­ων υπη­ρε­σιών για την πλήρη υγειο­νο­μι­κή κά­λυ­ψη των ανα­γκών όλου του πλη­θυ­σμού. Την ανα­μόρ­φω­ση των μνη­μο­νια­κών ορ­γα­νι­σμών των Νο­σο­κο­μεί­ων.

Πλήρη ανά­πτυ­ξη ενός Δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας-Πρό­νοιας, με την ανα-βάθ­μι­ση της λει­τουρ­γί­ας των υπαρ­χό­ντων Κέ­ντρων Υγεί­ας και δομών του ΠΕΔΥ και την ανά­πτυ­ξη νέων σε κάθε πε­ριο­χή. Η λει­τουρ­γία των μο­νά­δων αυτών θα βα­σί­ζε­ται στην ομάδα υγεί­ας και το θεσμό του Οι­κο­γε­νεια­κού Για­τρού και θα στο­χεύ­ει στην έγκαι­ρη ενη­μέ­ρω­ση και διά­γνω­ση πα­ράλ­λη­λα με την πε­ρί­θαλ­ψη και θε­ρα­πεία. Ανά­πτυ­ξη δρά­σε­ων και πο­λι­τι­κών πρό­λη­ψης στα σχο­λεία τους ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους την κοι­νό­τη­τα. Μέτρα για την Δη­μό­σια Υγεία

Ανά­πτυ­ξη Κρα­τι­κής Φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας και Εθνι­κής Φαρ­μα­κα­πο­θή­κης. Υπα­γω­γή της επο­πτεί­ας της φαρ­μα­κευ­τι­κής πο­λι­τι­κής στο υπουρ­γείο Υγεί­ας. Αυ­στη­ρός έλεγ­χος της τι­μο­λο­για­κής πο­λι­τι­κής και της συ­ντα­γο­γρά­φη­σης φαρ­μά­κων και θε­ρα­πειών, ώστε να εξα­σφα­λί­ζε­ται η ποιό­τη­τα, η επάρ­κεια.

Αγω­νι­ζό­μα­στε για την κα­τάρ­γη­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης στην υγεία μέσα από την ανά­πτυ­ξη ενός κα­θο­λι­κού, ισό­τι­μου και σύγ­χρο­νου δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας. Υπο­στη­ρί­ζου­με σαν άμεσα μέτρα την ει­σα­γω­γή πλα­φόν ια­τρι­κών πρά­ξε­ων, τιμών και αριθ­μού συμ­βά­σε­ων του ιδιω­τι­κού τομέα με τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία, την εφαρ­μο­γή υπο­χρε­ω­τι­κών συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων ερ­γα­σί­ας για όλο το προ­σω­πι­κό

Υπα­γω­γή σε δη­μό­σιο και κοι­νω­νι­κό έλεγ­χο των με­γά­λων ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών και μαιευ­τη­ρί­ων και στα­δια­κή έντα­ξη και σε δεύ­τε­ρη φάση των υπό­λοι­πων ιδιω­τι­κών φο­ρέ­ων πα­ρο­χής υγειο­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών στο δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας με βάση τις προ­βλέ­ψεις του υγειο­νο­μι­κού χάρτη.

Το όραμα μας είναι η οι­κο­δό­μη­ση ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας και πρό­νοιας που θα πα­ρέ­χει άμεση, δω­ρε­άν, κα­θο­λι­κή και ισό­τι­μη πρό­σβα­ση σε όλους τους πο­λί­τες σε υπη­ρε­σί­ες υψη­λού επι­πέ­δου.

Επι­δί­ω­ξη μας είναι η πα­ρά­τα­ξή μας να μη απο­τε­λεί ένα μη­χα­νι­σμό εκλο­γής προ­σώ­πων που θα θυ­μά­ται τα μέλη της και θα «συ­να­πο­φα­σί­ζει» κάθε τρία χρό­νια, ως στις επό­με­νες εκλο­γές. Η συ­νυ­πο­γρα­φή πο­λι­τι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κει­μέ­νου δια­κή­ρυ­ξης χωρίς συ­νυ­πο­γρα­φή δη­μο­κρα­τι­κών κα­νό­νων εσω­τε­ρι­κής λει­τουρ­γί­ας για αυ­το­έ­λεγ­χο είναι κενό γράμ­μα, κάτι που το πλη­ρώ­σα­με στο πα­ρελ­θόν και δεν πρέ­πει να το επα­να­λά­βου­με στο μέλ­λον. Δε­σμευό­μα­στε για την κυ­κλι­κή εναλ­λα­γή στις τυχόν θέ­σεις στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ από τα μέλη της πα­ρά­τα­ξης, για την τα­κτι­κή κα­θο­ρι­σμέ­νη συ­νε­δρί­α­ση της πα­ρά­τα­ξης που θα συ­να­πο­φα­σί­ζει και όχι τα μέλη μας του ΔΣ από μόνοι τους και άλλες ασφα­λι­στι­κές δι­κλί­δες που είναι απα­ραί­τη­τες για να εμπνεύ­σου­με εμπι­στο­σύ­νη στους συ­να­δέλ­φους.

Υπο­γρά­φουν μέχρι τώρα:

ΓΙΑΝ­ΝΟ­ΠΟΥ­ΛΟΣ ΚΩ­ΣΤΑΣ ΕΡΥ­ΘΡΟΣ

ΔΙΑΛ­ΛΥ­ΝΑ ΜΑΡΙΑ ΓΕΝ­ΝΗ­ΜΑ­ΤΑΣ

ΚΑ­ΚΑ­ΡΗΣ ΣΤΑ­ΜΑ­ΤΗΣ ΣΩ­ΤΗ­ΡΙΑ

ΚΑ­ΡΑ­ΒΑΣ ΑΝΤΩ­ΝΗΣ ΓΕΝ­ΝΗ­ΜΑ­ΤΑΣ

ΛΙΑ­ΠΙ­ΚΟΥ ΜΑΝΤΩ ΣΩ­ΤΗ­ΡΙΑ

ΜΑ­ΝΤΑΙΟΥ ΜΕ­ΡΟ­ΠΗ ΣΩ­ΤΗ­ΡΙΑ

ΜΑΥ­ΡΟΜ­ΜΑ­ΤΗ ΑΝΝΑ ΣΩ­ΤΗ­ΡΙΑ

ΜΠΕΛ­ΤΣΙΟΣ ΜΙ­ΧΑ­ΛΗΣ ΘΡΙΑ­ΣΕΙΟ

ΝΙΑΚΑ ΑΝΑ­ΣΤΑ­ΣΙΑ ΣΙ­ΣΜΑ­ΝΟ­ΓΛΕΙΟ

ΠΝΕΥ­ΜΑ­ΤΙ­ΚΟΣ ΓΙΩΡ­ΓΟΣ ΘΡΙΑ­ΣΕΙΟ

ΡΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑ ΣΩ­ΤΗ­ΡΙΑ

ΣΚΑΡ­ΛΑ­ΤΟΣ ΓΙΑΝ­ΝΗΣ ΑΓΙΟΣ ΣΑΒ­ΒΑΣ

ΣΤΡΑ­ΤΗ­ΓΑ­ΚΗ ΑΙ­ΜΙ­ΛΙΑ ΓΕΝ­ΝΗ­ΜΑ­ΤΑΣ

ΤΖΑ­ΒΑ­ΡΑ ΒΑΝΑ ΕΡΥ­ΘΡΟΣ

ΤΟ­ΣΟ­ΝΙ­ΔΟΥ ΔΕ­ΣΠΟΙ­ΝΑ ΑΣΚΛΗ­ΠΕΙΟ

ΤΣΕ­ΡΩ­ΤΑΣ ΠΑ­ΝΑ­ΓΙΩ­ΤΗΣ ΕΥΑΓ­ΓΕ­ΛΙ­ΣΜΟΣ

ΦΑ­ΡΑ­ΝΤΟΣ ΜΠΑ­ΜΠΗΣ ΑΤ­ΤΙ­ΚΟ

ΦΟΡ­ΤΗΣ ΘΑ­ΝΑ­ΣΗΣ ΑΣΚΛΗ­ΠΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου