Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Χάρις Αλεξίου 1950 -


Η Χάρις Αλεξίου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Χαρίκλειας Ρουπάκα, είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, μια από τις δημοφιλέστερες τα τελευταία 40 χρόνια. Εμπορικά καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις γυναίκες τραγουδίστριες των τελευταίων 50 χρόνων και συνολικά την τρίτη θέση μετά τον Γιάννη Πάριο και τον Γιώργο Νταλάρα.


Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Θήβα στις 27 Δεκεμβρίου 1950 και η καταγωγή της οικογενείαςτης είναι από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Ύστερα από τον θάνατο του πατέρα της σε ηλικία 8 ετών ματακόμισε με τη μητέρα και τον αδερφό της Γιώργο στην Αθήνα, όπου και ζει από τότε. Αρχικά η οικογένεια της, όπως και η ίδια, ασχολήθηκε με το εμπόριο τροφίμων (παντοπωλείο).

Παρακολουθεί μαθήματα σε Γυμνάσιο οικοκυρικής, μαθαίνοντας αγγλικά, γαλλικά και κιθάρα και παράλληλα εργάζεται στην πώληση ακινήτων. Αποφασίζει να γίνει ηθοποιός, δίνει εξετάσεις και καταφέρνει να πετύχει σε δραματική σχολή, την οποία σύντομα εγκαταλείπει.

Πρώτος ο αδερφός της ασχολείται με το τραγούδι και συνεργάζεται με τον Αλέξη Γεωργίου. Αργότερα προτείνει στην αδελφή του να τραγουδήσει επαγγελματικά, γεγονός που συμβαίνει στις 17 Ιανουαρίου 1970 και για να μην εκτεθεί στο συγγενικό της περιβάλλον, αλλάζει το όνομα της αρχικά σε Χαρούλα Αθανασίου, το όνομα του πατέρα της, και στη συνέχεια σε Χάρις Αλεξίου από το όνομα του Αλέξη Γεωργίου.


Επαγγελματική διαδρομή

Εμφανίζεται στη δισκογραφία το 1970 σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας δεύτερες φωνές στο δίσκο "Θαλασσογραφίες" του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Ο πρώτος προσωπικός της δίσκος είναι 45 στροφών, το "Όταν πίνει μια γυναίκα", σε μουσική Β. Βασιλειάδη και στίχους Πυθαγόρα.

Το 1972, για πρώτη φορά έχει συμμετοχή σε δίσκο 33 στροφών, πρόκειται για τη «Μικρά Ασία» του Αποστόλη Καλδάρα, ερμηνεύοντας τα τραγούδια "Δυό παλικάρια απ' το Αϊβαλί", "Μαρμαρωμένος βασιλιάς" και "Πήρε φωτιά το Κορδελιό". Ο δίσκος ξεπερνάει τα 100.000 αντίτυπα και θεωρείται ένας από τους 100 καλύτερους δίσκους του 20ου αιώνα, στη χώρα μας.

Την ίδια χρονιά δίνει συναυλίες στο πλευρό του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Ξυλούρη, εμφανίζεται στον κινηματογράφο στην ταινία "Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας" του Οδυσσέα Κωστελέτου, ερμηνεύοντας το τραγούδι "Ήτανε τ' όνειρο μικρό (Δυο καημοί)" των Μίμη Πλέσσα, Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Το 1973 συμμετέχει με το Γιώργο Νταλάρα, στο δίσκο "Βυζαντνός Εσπερινός" των Καλδάρα, Παπαδόπουλου, με τραγούδια όπως "Καμπάνα του Εσπερινού" και "Βάρα νταγιερέ".

Το 1974 έρχεται η πρώτη συνεργασία με τον Μάνο Λοΐζο, στον δίσκο «Καλημέρα ήλιε» με 4 τραγούδια, μεταξύ των οποίων τα "Μια καλημέρα" και "Ποιος το ξέρει", που σηματοδοτεί την έναρξη της φιλίας και συνεργασίας τους.

Τον ίδιο χρόνο ηχογραφεί τον δίσκο «Οδός Αριστοτέλους» των Γιάννη Σπανού και Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τους Γιάννη Πάριο και Γιάννη Καλαντζή. Στον δίσκο ξεχωρίζει το τραγούδι «οδός Αριστοτέλους» που όπως θα δηλώσει αργότερα αποτέλεσε ορόσημο διότι αισθάνθηκε ότι "βρήκε" τη φωνή της, στους τόνους του κοντράλτο.

Τέλος τη χρονιά αυτή συμμετέχει στους δίσκους "Προδωμένος Λαός" του Μίκη Θεοδωράκη, "Ω! Τι κόσμος μπαμπά" του Βασίλη Δημητρίου, "Άσπρο-Μαύρο" του Γιώργου Χατζηνάσιου και στους δίσκους "Για ρεμπέτες και για φίλους" και "Ροβινσώνες" του Απόστολου Καλδάρα.

20ος αιώνας
Δεκαετία '80


Το 1975 ηχογραφεί τον πρώτο της προσωπικό δίσκο «12 λαϊκά τραγούδια» με τραγούδια διάφορων συνθετών και το δισκογραφημένο από το 1970 τραγούδι της «Όταν πίνει μια γυναίκα». Επίσης συμμετέχει στο δίσκο "Τραγούδια από το αντάρτικο λημέρι" του Πάνου Τζαβέλλα, με το τραγούδι "Μάη Μάη".

Το 1976 ηχογραφεί τον προσωπικό δίσκο "Λαϊκές Κυριακές", αποκλειστικά με τραγούδια του Στράτου Κουγιουμτζή, όπως τα "Μάτια μου μάτια μου", "Θά 'ταν 12 του Μάρτη", "Χρόνια σαν βροχή", "Τα σκούρα μάτια".

Το 1976 ηχογραφεί τον προσωπικό δίσκο "Χάρις Αλεξίου 2", με τραγούδια, διαφόρων συνθετών, "Η Γκαρσόνα", "Κίτρινη πόλη", "Ένα παλιό ζεϊμπέκικο", "Πώς να σε λησμονήσω", ενώ συμμετέχει στο δίσκο "Αναφορά στον Καζαντζάκη" του Κ. Μουντάκη.

Το 1977, ηχογραφεί νέο δίσκο με τίτλο «Λαϊκές Κυριακές» με τραγούδια το "Τι γλυκό να σ' αγαπούν", "Χρόνια χελιδόνια", "Οι Κυριακές στην Κατερίνη", "Όλες του κόσμου οι Κυριακές", "Χάθηκα", "Το Ανεστάκι", "Μη χαράζεις βλέφαρό μου", "Μανταλιώ", "Μινόρε της αυγής", "Ούζο όταν πιεις", "Πουλάκι ξένο", "Όμορφη πουν' η Λειβαδιά", ενώ συμπεριλαμβάνεται και το "Οδός Αριστοτέλους".

Το 1978 συστήνεται και ως δημιουργός, γράφοντας το πρώτο της τραγούδι για το Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Το 1979 ηχογραφεί προσωπικό δίσκο με το Μάνο Λοίζο σε στίχους Μ. Ρασουλή και Πυθαγόρα. Στον δίσκο περιλαμβάνονται μερικά από πιο δημοφιλή της τραγούδια τα «Τέλι Τέλι», «Ο Φαντάρος», «Τίποτα δεν πάει χαμένο», «Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή», «Την όγδοη μέρα», «Γύφτισα τον εβύζαξε», «Πες μου πως γίνεται» και το «Όλα σε θυμίζουν».

Στη δεκαετία του '80 εμφανίζεται σε μπουάτ στη Πλάκα, δημιουργώντας ένα νέο τρόπο μουσικής παρουσίασης. Είναι η περίοδος της μεταπολίτευσης, του πολιτικού τραγουδιού και της αναβίωσης του ρεμπέτικου και τραγουδά μπαλάντες, λαϊκά, έντεχνα, δημοτικά και ρεμπέτικα. Τραγουδά με τους Γιώργο Νταλάρα, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Πάριο, ενώ οι συναυλίες της σημειώνουν επιτυχία.



Δεκαετία '90

Το 1983 ηχογραφεί «Τα Τσίλικα», δίσκο με ρεμπέτικα τραγούδια της περιόδου 1900-1935, αλλά και το «Φεύγω» και «Ξημερώνει», όπως και το δίσκο «Τα τραγούδια της χθεσνιής μέρας» με τη Δήμητρα Γαλάνη, με τα τραγούδια «Ο αρχηγός», «Τζαμάικα».

Το 1985 μας συστήνεται και ως συγγραφέας καθώς εκδίδει βιβλίο με τίτλο «Η ατέλειωτη λέξη» που αμέσως εξαντλήθηκε και δεν ξανατυπώθηκε. Το βιβλίο είναι πολύ δύσκολο να το βρει κάποιος σήμερα διότι εκδόθηκαν λίγα αντίτυπα.

Το 2008 η Χαρούλα ηχογραφεί την «Ατέλειωτη λέξη» την οποία διαβάζει η ίδια και χαρίζει το cd σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και στους φίλους της.

Το 1986 συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Θάνο Μικρούτσικο, τραγουδώντας «Η αγάπη είναι ζάλη» σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Νίκου Καββαδία, Ανδρέα Μικρούτσικου και Μπάμπη Τσικληρόπουλου, με τα τραγούδια «Ερωτικό» και «Ελένη». Την ίδια χρονιά εμφανίζεται μπροστά στο γαλλικό κοινό, στο Theatre de la Ville του Παρισιού με διθυραμβικές κριτικές.

Το 1987 ανατέλλει ο ΣΕΙΡΙΟΣ και ο Μάνος Χατζιδάκις την καλεί να δώσει ένα ρεσιτάλ με "ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ", την σκηνοθετεί και στη συνέχεια διευθύνει τη δουλειά αυτή στο στούντιο, ενώ το ίδιο καλοκαίρι τραγουδά στις συναυλίες του σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Την χρονιά του 1987 συνεργάζεται με νέους καλλιτέχνες, τους Φατμέ και με τον Ιταλό τραγουδοποιό Paolo Conte. Από τις κοινές εμφανίσεις τους, τον Δεκέμβριο στο ΠΑΛΛΑΣ προκύπτει νέα δισκογραφική συνεργασία, δύο από τα τραγούδια της οποίας απέδωσε στα ελληνικά από η Λίνα Νικολακοπούλου.


Δεκαετία '00

Τα 1990 ξεκινάει με τον Θάνο Μικρούτσικο και την Λίνα Νικολακοπούλου. Ηχογραφούν τον δίσκο «Κρατάει Χρόνια αυτή η Κολώνια». Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους πραγματοποιείται μια συναυλία στο στάδιο ειρήνης και φιλίας με τίτλο «η δική μας νύχτα». Συμμετείχαν καλλιτέχνες που συνδέθηκε για χρόνια μαζί τους, όπως ο Γιάννης Πάριος, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Σαρρής, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Λάκης Λαζόπουλος αλλά και η Μελίνα Μερκούρη.

Το 1991 εμφανίζεται στο ΑΤΤΙΚΟΝ με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα σε "Πράξεις τρεις", όπου ερμηνεύει τραγούδια των Χατζιδάκι, Μπρεχτ, Λοΐζου, Μικρούτσικου, φιλοξενεί συγκροτήματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, παρουσιάζοντας και δικές της συνθέσεις, και παρουσιάζει μια ανθολογία τραγουδιών της. Ακολουθεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του σε Έλληνα τραγουδιστή.

Το φθινόπωρο του 1991 παρουσιάζει με τον Κώστα Χατζή στο REX και το Ράδιο Σίτι ένα πρόγραμμα που φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Mauro Bolognini, για να ακολουθήσει ο δίσκος "Η Αλεξίου τραγοδά Χατζή".

Το 1992 ξεκινά η συνεργασία της με την POLYGRAM και ηχογραφεί το "ΔΙ' ΕΥΧΩΝ" σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

Το 1993 ο δίσκος κυκλοφορεί στην Ιαπωνία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Ισραήλ από την POLYGRAM INTERNATIONAL. Το γαλλικό κανάλι M. C. M. International μαγνητοσκοπεί τη συναυλία της στο θέατρο Λυκαβηττού. Δίνει πάνω από 100 συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Η. Π. Α. , Καναδά, Ισραήλ, Ευρώπη, κλείνοντας με συναυλία στο Θέατρο Mogador του Παρισιού.

Το 1994 ηχογραφεί το "ΕΙ!" του Νίκου Αντύπα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και Άρη Δαβαράκη.

Εμφανίζεται στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία και πάλι του Μauro Bolognini. Και τον Οκτώβριο τραγουδάει για πρώτη φορά στην Ιαπωνία.

Ο δίσκος "ΟΔΟΣ ΝΕΦΕΛΗΣ '88" κυκλοφορεί το 1995 με δικές της συνθέσεις. Στις 15 Απριλίου τoυ '95, η Χάρις Αλεξίου βραβεύεται για τον δίσκο, στo Palais de Congres τoυ Παρισιού με τo "Prix Adami", βραβείο πoυ απονέμει η Ακαδημία Charles Cros. Δημιουργεί το STUDIO ΝΕΦΕΛΗ και παρουσιάζει τα νέα της τραγούδια, με σκηνοθέτη το Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 1996 γράφει τους στίχους για το "Τανγκό της Νεφέλης" πάνω σε μουσική της Loreena McKennitt, που θα αποτελέσει με άλλες ζωντανές ηχογραφήσεις το υλικό του δίσκου "ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ '92-'96". Το "Ταγκό της Νεφέλης" βρίσκεται για πολλούς μήνες ανάμεσα στα δέκα πρώτα τραγούδια της world music στην Ευρώπη.

Στις 21 Ιουλίου 1997, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Επιτροπής Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", έδωσε συναυλία με τεράστια επιτυχία, στον χώρο της Πνύκας με φόντο την Ακρόπολη.

Το 1998 κυκλοφορεί ο δίσκος "ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ", πάλι με δικά της τραγούδια, η ηχογράφηση του οποίου έγινε στο Studio Guillaume Tell του Παρισιού.

Περιοδεύει με τον Νίκο Παπάζογλου στη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Δεκέμβριο εμφανίζεται στην Αθήνα. Το "Διογένης Studio" ανακατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της παράστασης που παρουσίασε με τον Χρήστο Νικολόπουλο. Τις παραστάσεις σκηνοθετεί και πάλι, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Τον Οκτώβριο του 1999 τραγουδάει με την διάσημη τουρκάλα τραγουδίστρια Sezen Aksu στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα για τους σεισμοπαθείς των δυο χωρών, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, συνεργασία που συνεχίζεται το καλοκαίρι του 2000 στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη.


21ος αιώνας
Δεκαετία '10


Τον Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφορεί ο δίσκος "ΨΙΘΥΡΟΙ" με πιάνο και φωνή, τα οποία παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Το 2000 ιδρύει τη δισκογραφική ετειρεία "Εστία" " και τον Δεκέμβριο κυκλοφορεί το "ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΩΣ", το οποίο γίνεται Lumiere Etrange και κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη, ταυτόχρονα με την εμφάνισή της στο θέατρο Olympia του Παρισιού.

Το 2002 εμφανίζεται στη μουσική σκηνή "Cine Κεραμεικός", μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και νεότερους καλλιτέχνες και κυκλοφορεί το άλμπουμ "Cine ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ LIVE".

Το 2003 ο δίσκος "Ως την άκρη του ουρανού σου" ξεπέρασε τις 160. 000 πωλήσεις, έγινε τέσσερις φορές πλατινένιος και η ίδια αναδείχθηκε Best Selling Greek Artist για την περίοδο Αύγουστος 2003 έως Αύγουστο 2004 από τα WORLD MUSIC AWARDS.

Το 2004, τραγουδάει στην Τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, μαζί της είναι η Δ. Γαλάνη, η Μαρινέλλα, ο Γ. Πάριος και ο Γ. Νταλάρας.

Τον Οκτώβριο 2004 κυκλοφόρησε το διπλό Cd "Ανθολόγιο" POY περιλαμβάνει 38 παλαιά της τραγούδια και δύο καινούργια, χωρίς καμμία χρονολογική σειρά.

Τον Απρίλιο 2005 επανεκδόθηκαν 16 CD's, με νέα ψηφιακή ηχητική επεξεργασία, σε επιμελημένες εκδόσεις, με νέα εικαστική επιμέλεια και προσαρμογή του πρωτότυπου υλικού.

Το 2006 επιστρέφει με τον δίσκο «Βύσσινο και Νεράντζι», με τον Θοδωρή Παπαδόπουλο, τη Σμαρώ Παπαδοπούλου και το Μάκη Σεβίλογλου.

Το καλοκαίρι του 2006 τραγουδάει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με την Δήμητρα Γαλάνη σε συναυλίες αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο, καθώς και με τον Σωκράτη Μάλαμα και Αλκίνοο Ιωαννίδη για τα 15 χρόνια του ραδιοφωνικού σταθμού «Μελωδία», στο Θέατρο του Λυκαβηττού και στο «Palais des Sports» στην Θεσσαλονίκη. Οι συναυλίες αυτές κυκλφόρησαν τον Μάρτιο του 2007, σε 2πλό CD και DVD.

To 2006 κλείνει με Ευρωπαϊκή περιοδεία και συναυλίες για την προώθηση του δίσκου «Ανθολόγιο».

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007 εμφανίζεται στο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» με σκηνοθέτη τον Πάνο Παπαδόπουλο, ενορχηστρωτή τον Κώστα Παπαδούκα και διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

Τον Ιούνιο 2007, στα 70 χρόνια από την γέννηση του Μάνου Λοΐζου, παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την παράσταση-αφιέρωμα «Όλα σε θυμίζουν». Μαζί της ο Νίκος Πορτοκάλογλου και το Τρίφωνο, σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαδόπουλου, ενορχηστρώσεις Κώστα Παπαδούκα και φωτισμούς Ανδρέα Σινάνου, παράσταση που θα παρουσιαστέι και στη Θεσσαλονίκη, σε 25 ακόμη πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στις 22 Οκτωβρίου 2007 κυκλοφορεί ο δίσκος «Χάρις Αλεξίου-Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο», ηχογράφηση και μαγνητοσκόπηση της παράστασης-αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, σε διπλό cd και dvd.

Το καλοκαίρι του 2008 δίνει συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, μαζί με τον Μπάμπη Στόκα και την Αντριάννα Μπάμπαλη.

Τον Νοέμβριο του 2009 κυκλοφορεί ο δίσκος " Η αγαπη θα σε βρει όπου και νά 'σαι" καθώς και λεύκωμα με τη μουσική της πορεία.
Δεκαετία '20

Από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2010 εμφανίστηκε στο κινηματοθέατρο "Παλλάς", και το Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι του 2010 εμφανίζεται στην Κωνσταντινούπολη, στην Tελετή Eναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπασκετ (FIBA), ενώ μετά από αποχή 25 χρόνων εμφανίστηκε στη γενέτειρά της Θήβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου