Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Κυβέρνηση : Απογευματινά Χειρουργεία Για Πλούσιους, Καθόλου Χειρουργεία Για Φτωχούς!

του Δημήτρη Στρατούλη*

Τα απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελούσαν διαχρονικό πόθο των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών και των νεοφιλελεύθερων στη χώρα μας. Οι αντιστάσεις του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων απότρεψε όλες τις κυβερνητικές απόπειρες εφαρμογής αυτού του μέτρου από το 2001 μέχρι σήμερα. Όμως, η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να τα επαναφέρει για να εξυπηρετήσει ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα.

Η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία δεν θα λύσει τα προβλήματα των ασθενών, που περιμένουν για πολύ καιρό στις λίστες αναμονής των χειρουργείων. Οδηγεί τους πολίτες να ξαναπληρώνουν για την υγειονομική περίθαλψή τους όταν, ήδη, καταβάλουν σχετικές ασφαλιστικές εισφορές και πληρώνουν τους φόρους τους μέσω των οποίων χρηματοδοτείται από το κράτος το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτό το μέτρο θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα στο πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα υποβαθμίσει τα πρωινά χειρουργεία και θα αυξήσει τον ήδη μεγάλο χρόνο αναμονής για την πραγματοποίησή τους, για να εξυπηρετήσει μία μικρή μειοψηφία των ασθενών που θα έχουν να διαθέσουν χιλιάδες ευρώ για να χειρουργηθούν πιο γρήγορα από αυτούς που δεν έχουν τέτοια οικονομική δυνατότητα. Όταν το ΕΣΥ συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και παραμένει υποστελεχωμένο, χωρίς το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό, και κατά συνέπεια οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων υπολειτουργούν, το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει, εκτός από τα πρωινά χειρουργεία, και απογευματινά.

Η επιμονή της κυβέρνησης και με αυτό το μέτρο να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε «αυτοχρηματοδοτούμενες» επιχειρήσεις και τους ασθενείς σε «πελάτες» οδηγεί στη διοχέτευση μέρους του ήδη ελλιπούς υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Αλλιώς, είτε αυτό το μέτρο θα ακυρωθεί στην πράξη, είτε οι ασθενείς θα περιθάλπονται και θα χειρουργούνται από ένα εξαντλημένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα εργάζεται το υπερδιπλάσιο χρόνο από τα ήδη εξοντωτικά ωράρια που ισχύουν σήμερα στα νοσοκομεία.

Αυτοί που κυρίως θα ωφεληθούν από αυτό το μέτρο είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι εγχώριες και ξένες τράπεζες που τις ελέγχουν. Θα μπορούν να κάνουν μπίζνες και μέσω δημόσιων νοσοκομείων και να αξιοποιούν τις δημόσιες υποδομές για να παρέχουν ασφαλίσεις υγείας σε νέους πελάτες, σε ακριβές τιμές. Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται να καλύψει τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες αλλά για την αύξηση της κερδοφορίας ολιγαρχικών καπιταλιστικών συμφερόντων, που την στηρίζουν μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχουν. Εφαρμόζει μία βαθειά ταξική πολιτική και στον τομέα της υγείας σε βάρος των φτωχότερων λαϊκών στρεμμάτων και υπέρ των πλουσιότερων.

Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων υπονομεύει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας και τις υπηρεσίες που παρέχει στο λαό. Θα αποκλείσει ουσιαστικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα από την εύκολη πρόσβαση στα χειρουργεία και σταδιακά θα οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρηματικές μονάδες, που θα αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως πελάτες. Το μοντέλο αυτό «αυτοχρηματοδότησης» των δημόσιων νοσοκομείων θα αυξήσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης για τον λαό και θα μειώσει την κρατική χρηματοδότησή τους, οδηγώντας πολλά από αυτά, που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, σε συρρίκνωση και κλείσιμο.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, που η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε με δραματικό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσής του, δεν χρειάζεται τα απογευματινά χειρουργεία για να μπορεί να ανταποκριθεί στις λαϊκές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, αλλά αύξηση δημοσίων δαπανών για την υγεία, στήριξη του ΕΣΥ, άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, ενίσχυση υποδομών και εξοπλισμού, πραγματικό σύστημα δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας.

Οι αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της υγείας καθιστούν αναγκαία την ανάπτυξη ενός ευρύτατου μετώπου υπεράσπισης και αναβάθμισης του δημόσιου τομέα της υγείας και της καθολικής δωρεάν πρόσβασης του λαού σε επαρκή και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Σε αυτό δεν αρκεί η συμμετοχή μόνο του υγειονομικού κινήματος, που θα πρέπει να είναι αυτονόητη, αλλά και η ενεργή συμμετοχή και των συλλογικών κοινωνικών φορέων και κινημάτων, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, και η επέκτασή του στις λαϊκές γειτονιές. Έτσι θα αναγεννηθεί η ελπίδα για ποιοτική ζωή με υγεία και δικαιώματα. Η ΛΑΕ- ΑΑ συμβάλλει ολόπλευρα σε αυτό.

*Δημήτρης Στρατούλης

Γραμματέας
ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

π. Υπουργός και Βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου