Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Το "Νέο ΕΣΥ" Του Μητσοτάκη : Μείωση (!) Των Δημόσιων Δαπανών Υγείας, Μονιμοποίηση Της Ιδιωτικής Κερδοσκοπίας

Αντώνης Καραβάς

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη στο συνέδριο με θέμα «το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή» που διοργάνωσε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» για το «νέο» ΕΣΥ δεν αποτελούν παρά μια δέσμη νεοφιλελεύθερων μέτρων από τα παλιά, πολύ παλιά, χρόνια κυβερνήσεων της δεξιάς πριν την ίδρυση του ΕΣΥ μαζί με νέα μνημονιακά μέτρα.

Την ώρα που η μάχη με τον κο­ρο­νο­ϊό μαί­νε­ται ακόμα, την ώρα που τα πε­ρι­στα­τι­κά της λοι­πής νο­ση­ρό­τη­τας πλημ­μυ­ρί­ζουν τα νο­σο­κο­μεία, την ώρα που χι­λιά­δες ασθε­νείς είναι σε εκ­κρε­μό­τη­τα και προ­σπα­θούν να βρουν τρόπο να βρουν ρα­ντε­βού για τα­κτι­κά ια­τρεία και χει­ρουρ­γεία, απο­τε­λεί πρό­κλη­ση προς το λαό και τους ερ­γα­ζό­με­νους του ΕΣΥ που με αυ­το­θυ­σία έδω­σαν και δί­νουν τη μάχη με τον κο­ρο­νο­ϊό, ενώ οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες της υγεί­ας έμει­ναν άθι­κτοι και κερ­δο­σκο­πούν ασύ­στο­λα, να έρ­χε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας και αντί για ενί­σχυ­ση του ΕΣΥ σε υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό, να προ­τεί­νει νέες πε­ρι­κο­πές και ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις στο δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας.

Ο Μη­τσο­τά­κης χωρίς ντρο­πή εξήγ­γει­λε την ανά­γκη πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­σης του κό­στους των δα­πα­νών για την υγεία όταν αυτές βρί­σκο­νται στο χα­μη­λό­τε­ρο επί­πε­δο στην Ευ­ρώ­πη -5% από 7% που είναι ο μέσος όρος.

Ακόμα χει­ρό­τε­ρα εξήγ­γει­λε κα­θα­ρά την πρό­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης να κλεί­σει πολλά νο­σο­κο­μεία στην πε­ρι­φέ­ρεια λέ­γο­ντας ότι φά­νη­καν δυ­σλει­τουρ­γί­ες κατά την πε­ρί­ο­δο του κό­βιντ σε νο­σο­κο­μεία που βρί­σκο­νται 20 με 30 χι­λιό­με­τρα από­στα­ση με­τα­ξύ τους! Αυτό δεν είναι τί­πο­τα άλλο παρά η συ­νέ­χεια των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών που κο­ρυ­φώ­θη­καν επί Γε­ωρ­γιά­δη στο υπουρ­γείο υγεί­ας, με το κλεί­σι­μο νο­σο­κο­μεί­ων στην Ατ­τι­κή και τώρα προ­ε­τοι­μά­ζουν κλει­σί­μα­τα νο­σο­κο­μεί­ων στην πε­ρι­φέ­ρεια.

Η μεί­ω­ση του κό­στους ση­μαί­νει ότι όχι μόνο θα κα­λυ­φθούν έστω και λίγο οι τε­ρά­στιες ελ­λεί­ψεις (πάνω από 30.000 άτομα) προ­σω­πι­κού, ότι όχι μόνο δεν θα μο­νι­μο­ποι­η­θούν σύμ­φω­να με τις εξαγ­γε­λί­ες της ίδιας της κυ­βέρ­νη­σης οι 16.500 συ­νά­δελ­φοί μας που ερ­γά­ζο­νται με συμ­βά­σεις και που απο­λύ­ο­νται τον Οκτώ­βριο, ότι ούτε η έντα­ξη στα βαρέα και αν­θυ­γιει­νά που ήταν πάλι εξαγ­γε­λία της κυ­βέρ­νη­σης δεν πρό­κει­ται να υλο­ποι­η­θεί.

Αντί­θε­τα προ­ε­τοι­μά­ζουν τη διά­σπα­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων ζη­τώ­ντας λί­στες για κά­ποια έκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση μόνον όσων ερ­γα­ζο­μέ­νων ήταν στα τμή­μα­τα που ασχο­λή­θη­καν με το κό­βιντ. Και το πιο αι­σχρό είναι ότι δεν απο­δέ­χο­νται να χα­ρα­κτη­ρί­σουν σαν ερ­γα­τι­κό ατύ­χη­μα και να απο­ζη­μιώ­σουν τις οι­κο­γέ­νειες των 30 νε­κρών συ­να­δέλ­φων υγειο­νο­μι­κών απο νόσο κο­βιντ.

Οι εξαγ­γε­λί­ες της κυ­βέρ­νη­σης μας με­τα­φέ­ρουν στις επο­χές του «Ρυθ­μι­στι­κού», όπου στο ση­με­ρι­νό νο­σο­κο­μείο «Γεν­νη­μα­τάς» δε­χό­ντου­σαν όλα τα πε­ρι­στα­τι­κά της Ατ­τι­κής στο τεπ και μετά τα με­τέ­φε­ραν σε άλλα νο­σο­κο­μεία.

Για να μειώ­σουν το λει­τουρ­γι­κό κό­στος δεν δι­στά­ζουν να εξαγ­γεί­λουν μέτρα που θα προ­κα­λέ­σουν με­γά­λη τα­λαι­πω­ρία στους ασθε­νείς και τους συ­νο­δούς τους αλλά και συ­νά­μα επι­κίν­δυ­να καθώς για τη με­τα­φο­ρά των ασθε­νών δεν υπάρ­χουν τα απα­ραί­τη­τα ασθε­νο­φό­ρα.

‌Λε­φτά όμως υπάρ­χουν και τους με­γα­λο­καρ­χα­ρί­ες των ιδιω­τι­κών θε­ρα­πευ­τη­ρί­ων και δια­γνω­στι­κών κέ­ντρων καθώς η κυ­βέρ­νη­ση με τις ΣΔΙΤ θέλει να τους εξα­σφα­λί­σει τη μο­νι­μο­ποί­η­ση της κερ­δο­σκο­πί­ας που έκα­ναν στην πε­ρί­ο­δο του κό­βιντ, όπου χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ακόμα και αν είχε ιδιω­τι­κή ασφά­λι­ση ένας ασθε­νής με κό­βιντ δεν μπο­ρού­σε να μπει στον ιδιω­τι­κό τομέα, ενώ την ίδια ώρα κερ­δο­σκο­πού­σαν από τα τεστ, τη νο­ση­λεία σε κλί­νες ΜΕΘ (νο­σή­λειο 1.800 ευρώ ημε­ρη­σί­ως) και την νο­ση­λεία σε απλές κλί­νες των μη κό­βιντ πε­ρι­στα­τι­κών.

‌Ήδη οι φίλοι της κυ­βέρ­νη­σης Έλ­λη­νες και ξένοι κα­πι­τα­λι­στές ετοι­μά­ζο­νται να μπουν σαν «επεν­δυ­τές» στο Ασκλη­πιείο και σε άλλα νο­σο­κο­μεία για να πά­ρουν τον έλεγ­χο τους και να κερ­δο­σκο­πούν από τις υπη­ρε­σί­ες τους.

‌Το σχέ­διο της κυ­βέρ­νη­σης είναι η με­τα­τρο­πή του ΕΣΥ σε φτω­χο­κο­μείο για τα επεί­γο­ντα πε­ρι­στα­τι­κά και για την ελά­χι­στη πε­ρί­θαλ­ψη.

‌Τον 21ο αιώνα, αντί να βα­δί­ζου­με για ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο, κα­θο­λι­κό, σύγ­χρο­νο και ισό­τι­μο σύ­στη­μα υγεί­ας, ξα­να­γυ­ρί­ζου­με στο πα­ρελ­θόν, όπου πρέ­πει οι ασθε­νείς να βά­λουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας.


‌Α­πέ­να­ντι σε αυτές τις φρι­κτές εξαγ­γε­λί­ες, ο Αλέ­ξης Τσί­πρας από την πλευ­ρά του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έμει­νε στην υπό­σχε­ση ενός αναι­μι­κού ΕΣΥ με ελά­χι­στες προ­σλή­ψεις και υπο­σχέ­σεις για αυ­ξή­σεις στους μι­σθούς των υγειο­νο­μι­κών γιατί και αυτός δε­σμεύ­ε­ται από τις επι­λο­γές της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης για πε­ρι­κο­πές των κοι­νω­νι­κών δα­πα­νών και την υπο­βάθ­μι­ση των δη­μό­σιων συ­στη­μά­των υγεί­ας σε «δίχτυ ασφα­λεί­ας» για την αντι­με­τώ­πι­ση επι­δη­μιών, μα­ζι­κών κα­τα­στρο­φών κλπ πα­ρέ­χο­ντας ελά­χι­στες δω­ρε­άν υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας.

Α­πέ­να­ντι σε αυτή την κυ­βέρ­νη­ση οδο­στρω­τή­ρα των ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών κα­τα­κτή­σε­ων τα σχέ­διά τους δεν θα πε­ρά­σουν! Ο κό­σμος την πε­ρί­ο­δο της παν­δη­μί­ας κα­τά­λα­βε πολύ καλά τι ση­μα­σία είχε το εθνι­κό σύ­στη­μα υγεί­ας και οι ερ­γα­ζό­με­νοι του, αλλά και τον πα­ρα­σι­τι­κό ρόλο του ιδιω­τι­κού τομέα. Τα σω­μα­τεία στην υγεία μαζί με τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες και όλο το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα χρειά­ζε­ται να πά­ρουν όλα τα μέτρα για έναν αγώνα διαρ­κεί­ας για να ανα­τρέ­ψου­με τα σχέ­διά τους.
 
Πηγή : rproject

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου