Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Να Ενισχυθεί Το Νοσοκομείο Με Μόνιμο Προσωπικό Όλων Των Ειδικοτήτων

Την τρίτη συνεχόμενη στάση εργασίας με συγκέντρωση και παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου πραγματοποίησαν, την Πέμπτη 17 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Θριάσιο», με απόφαση του Σωματείου.

Βασικά αιτήματα η κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Το Σωματείο επισημαίνει:



«Σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό του νοσοκομείου, είναι κενές πάνω από 120 θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού ενώ διατηρείται η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των ειδικευομένων γιατρών.
Αποτέλεσμα είναι στα νοσηλευτικά τμήματα δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ασθενείς ενώ υπάρχουν τμήματα όπου γίνονται περικοπές στις ημέρες ανάπαυσης ή δεν μπορεί να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Αντίστοιχα, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας τραυματιοφορέας καλύπτει την "κίνηση" όλου του νοσοκομείου ενώ βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες.

Σε πολλές κλινικές, οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία. Υπάρχουν επίσης κλινικές, που ορισμένες μέρες κάθε μήνα, σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός ενώ σε εργαστηριακά τμήματα ορισμένες μέρες δεν υπάρχει κανένας γιατρός σε ενεργή εφημερία. Απολύτως αναγκαία είναι λοιπόν η πρόσληψη των 13 ειδικευμένων γιατρών, που προσπαθεί να ακυρώσει η κυβέρνηση ΝΔ, για την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των μεγάλων ελλείψεων.

Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικούς και πρακτικάριους.

Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία μόνιμη θέση προσωπικού και η μοναδική προκήρυξη για το 2019 (2Κ/2019) αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών, που ήδη εργάζονται, δηλαδή δεν προστίθεται ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην ίδια κατεύθυνση, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ και στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ ακόμα και αν εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας το αίτημα της 2ης ΥΠΕ για πρόσληψη 7 νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών και 2 τραυματιοφορέων στο νοσοκομείο μας, δεν αρκούν για να καλυφθούν ούτε οι φετινές αποχωρήσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με παναττική στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου. Συγκέντρωση στο μετρό "Ευαγγελισμού" στις 10 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου