Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡPΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η κρίση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Η μνημονιακή λιτότητα, οι περικοπές, η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και όλων των δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας, η υποστελέχωση μαστίζουν τη Δημόσια Υγεία. Το ΕΣΥ λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία μιας μερίδας λειτουργών όλων των κλάδων που εξακολουθούν να πιστεύουν στον κοινωνικό και ανθρωπιστικό του χαρακτήρα.

Τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία της περιοχής Δυτικής Αττικής δοκιμάζονται ακόμα πιο σκληρά. Οι επιπτώσεις της κρίσης στη ζωή των ανθρώπων, οι βαθιές ανατροπές κάθε ισορροπίας, ατομικής και οικογενειακής, έχουν προκαλέσει αύξηση της διάδοσης των ψυχικών διαταραχών και αύξηση των εισαγωγών στα ψυχιατρεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πάνω από το 50% των εισαγωγών είναι αναγκαστικές, γίνονται δηλαδή με τη παρέμβαση του εισαγγελέα.

Οι συνθήκες μέσα σε αυτά είναι απαράδεχτες. Το προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες αφημένο στη τύχη του, κουρασμένο, φτωχοποιημένο από τις συνεχείς περικοπές, απαγοητευμένο, χωρίς ελπίδα, χωρίς προοπτική, χωρίς όραμα. Οι όροι νοσηλείας και διαβίωσης των ασθενών είναι τραγικοί. Το πνεύμα αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι βασικά κατασταλτικό, ψυχοφάρμακα, μηχανικές καθηλώσεις, κλειδωμένες πόρτες αποτελούν το κανόνα (με τις λιγοστές εξαιρέσεις που οπωσδήποτε υπάρχουν να τον επιβεβαιώνουν). Αυτό το πνεύμα της καταστολής περνά και στα νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης για την «αναγκαστική θεραπεία στο σπίτι».

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μιλά για «αλλαγή ψυχιατρικού παραδείγματος» και υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τη στιγμή που δεν έχει γίνει ακόμα τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας και με τις διάφορες ΜΚΟ να καιροφυλακτούν για να πάρουν τις σχετικές δομές. Δεν υπάρχει φροντίδα ψυχικής υγείας στην κοινότητα, ούτε μέριμνα για τη στήριξη των οικογενειών των ψυχικά πασχόντων, ούτε όροι επαγγελματικής εκπαίδευσης και αποκατάστασης των ψυχικά πασχόντων, ώστε να γίνει δυνατή η ισότιμη κοινωνική επανένταξή τους. Έτσι ενισχύεται το στίγμα της ψυχικής διαταραχής και μαζί οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις σε βάρος τους και ο ρατσισμός.

Μέσα σε αυτούς τους όρους εξοντωτικούς για όλους, ασθενείς, λειτουργούς της ψυχικής υγείας, οικογένειες και όλα τα θύματα της κρίσης, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα σας καλεί σε κοινό αγώνα για να οργανώσουμε την αντίστασή μας στην ισοπέδωση και στην καταστροφή της ζωής μας.

Για μια εργατική συμμαχία όλων των εργαζομένων και όλων των συλλογικοτήτων πολιτικών-συνδικαλιστικών.

Ενάντια στη κυβέρνηση της λιτότητας της καταστολής και της μνημονιακής κανονικότητας -για τη διαγραφή του χρέους- για την εργατική εξουσία.



ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

25-6-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου