Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Στους Δρόμους Οι Aνάπηροι

Λένα Βερδέ 

Μαζικό και μαχητικό ήταν το πανελλαδικό παναναπηρικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, χιλιάδες ανάπηροι με τις οικογένειες και τους συμπαραστάτες τους από όλη τη χώρα πλημμύρισαν τους δρόμους ενάντια στις μνημονιακές περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, υγεία, παιδεία, πρόνοια.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση και ομιλίες στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Δίπλα στα δεκάδες πανό ξεχώριζαν τα αμαξίδια των κινητικά αναπήρων, τα άσπρα γάντια των κωφών, οι τετράποδοι οδηγοί των τυφλών. Πολλά ήταν επίσης τα αυτοσχέδια ευρηματικά πλακάτ. “Θέλετε τα επιδόματά μας; Πάρτε και την αναπηρία μας”, έλεγε ένα από αυτά.

“Πλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε οπουδήποτε, να μετακινηθούμε. Οι συντάξεις των 500 ευρώ έχουν γίνει των 400, τα επιδόματα έχουν μειωθεί και δε τα παίρνουν κι όλοι”, μας είπε ο Γρηγόρης Μούσιος, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων. “Όταν δόθηκαν τα επιδόματα το 1981, ήταν για να βγούμε από τα ιδρύματα που κόστιζαν επτά και οκτώ φορές παραπάνω στο κράτος. Δυστυχώς σήμερα μας αναγκάζουν να ψάχνουμε ίδρυμα γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, δηλαδή τις ανάγκες της καθημερινότητας”.

Όλες οι κυβερνήσεις

Δίπλα του η Κορίνα Θεοδωρακάκη, μέλος του Συνδέσμου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων συμπλήρωσε: “Η καθημερινότητά μας έχει περιοριστεί μέσα στο σπίτι, οι επιθέσεις για μας, το 10% περίπου του πληθυσμού, σημαίνουν εγκλεισμό. Όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια δίνουν εντολή στις επιτροπές να μειώνονται τα ποσοστά αναπηρίας στις αποφάσεις τους”.

Το συλλαλητήριο καλούσε η Εθνική Συνοσπονδία ΑμεΑ και συμμετείχαν με πανό νομαρχιακοί συλλόγοι και περιφερειακές ομοσπονδίες από Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ιόνια, Πελοπόννησο, Θράκη. Επίσης δεκάδες σύλλογοι ΑμεΑ, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, φορείς και ιδρύματα από όλη τη χώρα, Αθήνα, Πειραιά, Κοζάνη, Ημαθία, Πάτρα, Μεσσηνία, Καβάλα, Σαλαμίνα, Δράμα, Φλώρινα. Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. 24ωρη απεργία είχε κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ.

“Ήρθαμε από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας για τα παιδιά μας, για ένα καλύτερο αύριο”, μας είπε η Μαρία. “Έχουν κόψει τα χρήματα από τα παιδιά μας, δεν υπάρχουν σχολεία κι όσα υπάρχουν υπολειτουργούν χωρίς απαραίτητο προσωπικό. Έχουμε τρία ειδικά σχολεία στην περιοχή, ένα στη Νάουσα, ένα στην Αλεξάνδρεια και ένα στη Βέροια. Της Βέροιας λειτουργεί κάπως, τα άλλα είναι χώροι αποθήκευσης ψυχών”.

“Απαιτούμε να έχουμε σωστή φαρμακευτική αγωγή, να συγκρατηθεί η γενική κοινωνική προνοιακή δομή που προστατεύει όλα τα ΑμεΑ”, μας δήλωσε ο Γιώργος Φιλιππίδης, από το Σύλλογο Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών, “Τα μνημόνια έχουν επηρεάσει τα πάντα αλλά είμαστε εδώ, το παλεύουμε και με δύναμη θα συνεχίσουμε”.

Στο πλευρό των αναπήρων βρέθηκαν επίσης με πανό η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, το Συντονιστικό Φορέων Ειδικής Αγωγής και ο Σύλλογος Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής προβάλλοντας ταυτόχρονα τα δικά τους αιτήματα. “Ήρθαμε να συνδράμουμε στους γονείς και τους υπόλοιπους φορείς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ειδική αγωγή και εκπαίδευση γενικότερα”, μας είπε η Μαρίνα Καρατσιάνη, αναπληρώτρια δασκάλα ειδικής αγωγής, “Από το 2001 που βγήκαν οι πρώτοι απόφοιτοι είμαστε αναπληρωτές. Σε ένα χώρο που θα έπρεπε να έχει μονιμότητα γιατί οι μαθητές μας θέλουν σταθερότητα. Μάλιστα, μετά την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο Αύγουστο, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα δουλεύουμε του χρόνου.

Διεκδικούμε μονιμότητα και προσλήψεις. Στο δικό μου σχολείο είμαστε εννιά αναπληρωτές και ένας δάσκαλος, στο Αυτιστικών Πειραιά είναι δεκατρείς αναπληρωτές και κανείς μόνιμος. Από το 2003 που πήρα πτυχίο είμαι στους δρόμους, είμαστε συνέχεια σε κινητοποιήσεις στο υπουργείο, παντού κι έτσι θα συνεχίσουμε”.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου