Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ψυχιατρικά Νοσοκομεία: Από Την Αποασυλοποίηση Στην Ανυπαρξία

Ήταν Σεπτέμβρης του 1989 όταν ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Οbserver» με φωτογραφίες του ψυχιατρείου της Λέρου με εγκλείστους, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν γυμνοί, ήταν αρκετό για να προκληθεί τέτοιος πανικός, ώστε το θέμα που απασχολούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και που άκουγε στο όνομα «ψυχιατρική μεταρρύθμιση και αποασυλοποιηση» να απογειωθεί. Όλοι τότε, από το επίσημο κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την επαναστατική Αριστερά, ορκίζονταν ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια να συνεχιστεί η πραγματικά άθλια αντιμετώπιση των ψυχασθενών στην Ελλάδα. Όλοι επέμεναν ότι υπεύθυνη γι’ αυτή την κατάσταση ήταν η πολιτική που δημιουργούσε άσυλα. 


Στη βάση αυτή εκπονήθηκαν σχέδια επί σχεδίων, που η κορωνίδα τους ήταν η κατάργηση των ψυχιατρείων που θα αναπληρώνονταν από μικρούς παραδείσους ξενώνων θεραπείας, αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης, σε ανθρώπινες συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό εκπονηθήκαν προγράμματα, με πιο σημαντικό απ’ όλα αυτά το πρόγραμμα «Ψυχαργώς», το ποιο με χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρούσε στη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος υπηρεσιών στα ψυχιατρικά ιδρύματα, με άξονα τα κέντρα ψυχικής υγείας που από τη μια θα διασυνδέονταν με τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ενώ από την άλλη θα λειτουργούσαν γύρω τους διάφορες μονάδες εργασιακής κατάρτισης κ.λπ.

Το δίκτυο αυτό βέβαια δεν έγινε ποτέ. Τα εκατομμύρια που δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία βρήκαν τους…. φυσικούς τους αποδέκτες (ΜΚΟ και διάφοροι επιτήδειοι ιδιώτες) για να δημιουργηθούν «ξενώνες και οικοτροφεία», που σε αυτούς μεταφερθήκαν χρόνια πάσχοντες για να συναντήσουν τις συνθήκες νέων, μικρότερων αυτή τη φορά… ασύλων! Ενώ άλλα κεφάλαια χρησιμοποιηθήκαν για να κλείσουν τρύπες της γενικότερης περιοριστικής πολιτικής στην υγεία (π.χ. νοσηλευτές ψυχιατρείων, που δεν ασχολούνταν για τον λόγο που προληφθήκαν) ή άλλες ανάγκες των προϋπολογισμών. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν η αύξηση του φορτίου των εναπομεινάντων ψυχιατρείων αλλά και η άνθηση των ιδιωτικών κλινικών!

Σήμερα ένα νέο φάντασμα πλανιέται πάνω από τα ψυχιατρεία της χώρας, αυτή τη φορά ακούει στο όνομα «τομεοποίηση» και υπόσχεται να προχωρήσει αυτό που δεν ολοκλήρωσε η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Στη βάση αυτής της επιλογής, τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα κλείσουν οριστικά τον Ιούνιο του 2015, γιατί έτσι και αλλιώς αυτό απαιτεί η ΕΕ και στη βάση αυτή χρηματοδοτούσε τα προγράμματα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Θα αναπληρωθούν από τις ψυχιατρικές μονάδες των γενικών νοσοκομείων που θα αποκτήσουν πληθυσμούς αναφοράς κατά περιοχές (τομείς), που όμως οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν επιτρέπουν ανάπτυξη νέων κρεβατιών και οι περιοριστικές πολιτικές των προσλήψεων συμπληρώνουν το τοπίο, ενώ στα εναπομείναντα, από την άλλη «μεταρρύθμιση», πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ που αναμένεται και σε αυτά νέο κύμα περιορισμού τους, θα φιλοξενηθούν τα κέντρα ψυχικής υγείας που δεν έγιναν ποτέ! Με έναν σμπάρο, πολλά τρυγόνια, δηλαδή. Και «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» και περιορισμός αντί για ανάπτυξη των δομών υγείας Και όλα αυτά ενώ τα στοιχεία δείχνουν δραματική αύξηση των ψυχικών διαταραχών στην Ελλάδα, ιδιαιτέρα στους χρόνους των μνημονίων.

Το τι ακριβώς θα γίνει με τους ψυχικά πάσχοντες είναι πραγματικά άγνωστο. Δείγμα του μόνο έχουμε σήμερα. Όταν οι ψυχιατρικές μονάδες των γενικών νοσοκομείων σήμερα είναι ήδη υπερπλήρεις, φιλοξενώντας ακόμη διπλάσιο αριθμό ασθενών από τις προδιαγραφές τους (π.χ. ο «Ευαγγελισμός» φιλοξενεί 55, ενώ κανονικά θα μπορούσε να φιλοξενήσει 20, της Νίκαιας 41, ενώ μπορεί 25). Οι περισσότεροι πάντως ασθενείς μεταφέρονται σε ξενώνες και οικοτροφεία όπως όπως… αποασυλοποιούμενοι, ενώ όπως δείχνει ανάλογη εμπειρία από ευρωπαϊκές χώρες που προχώρησαν σε τέτοιου είδους μεταρυθμισεις, βρέθηκαν ασθενείς κυριολεκτικά στον δρόμο.

Στη βάση αυτή οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι ήδη υπαρκτές και κλιμακούμενες όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ημερομηνίες. Πρόσφατα προχώρησαν σε μαζικότατη συναυλία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΨΝ Δαφνίου, ενώ αμέσως μετά συμμετείχαν σε πρωτοβουλία πέντε νοσοκομείων της δυτικής Αττικής (Αττικό, Θριάσιο, Χρονίων Παθήσεων, Δρομοκαΐτειο, Δαφνίου), όπου μαζί με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα υπόλοιπα νοσοκομεία αλλά και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη επιδιώκουν να αναδειχθεί η συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική για την υγεία στον λαό των δυτικών συνοικιών.

Δηλαδή η συνεχής και ακατάπαυστη υποχρηματοδότηση (κάτω από το 50% του προ 4ετίας ποσού), που μαζί με το πάγωμα των προσλήψεων οδηγεί σε οριακή λειτουργία αρκετές κλινικές, η διακοπή της λειτουργίας βασικών μηχανημάτων, όπως αξονικού-μαγνητικού τομογράφου, των αναπνευστήρων, η έλλειψη κλινών ΜΕΘ, χειρουργικών αιθουσών και ακτινοθεραπείας, οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση και στις εξετάσεις, η όλο και διευρυνόμενη συμμετοχή στην πληρωμή, οι ανασφάλιστοι που ουσιαστικά δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης κ.ά.
Αυτά τα πέντε σωματεία ύστερα από σύσκεψη που προκάλεσαν και πραγματοποιήθηκε στο Αττικό, απευθυνόμενα σε μαζικούς φορείς, συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις, δήμους και σωματεία της περιοχής, επιδιώκουν να πραγματοποιηθεί στη δυτική Αθήνα μια μεγάλη διαδήλωση στις 4/12, με σκοπό να υπάρξουν οι πρώτες μαζικές λαϊκές αντιδράσεις στις αντιλαϊκές εξελίξεις στην υγεία.

Παρ’ όλη τη δυσκολία των καιρών, που εκφράστηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με τις φανερές απουσίες δήμων ακόμα και της Αριστεράς, η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ευελπιστώντας στο καλύτερο αποτέλεσμα.


Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου