Σελίδα αντιπληροφόρησης της Αυτόνομης Μαχόμενης Ομάδας (για την υγεία) * Για ένα αυτόνομο - μαχητικό -ανεξάρτητο κίνημα ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού * Για Επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com *

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ : Σε ράντζα νοσηλεύονται οι μισοί ασθενείς!

«Ράντζα σε κάθε γωνιά και κάθε διάδρομο της κλινικής, που έχει 19 κρεβάτια αλλά φτάνει να νοσηλεύει μέχρι 37 ασθενείς, μετά από εφημερία. Ασθενείς, με σοβαρές ψυχικές ασθένειες και πρόσθετα προβλήματα υγείας, κυριολεκτικά σκοντάφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μία ασθενής, "να μην υπάρχει μία ήσυχη γωνιά, να κάτσω να κλάψω"».

Αυτές τις εικόνες καταγράφει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Θριάσιο Νοσοκομείο και υπογραμμίζει: «Χρόνιοι ασθενείς, που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε δημόσιες δομές για χρόνιους πάσχοντες, παραμένουν στην κλινική λόγω ανυπαρξίας των κατάλληλων δομών. Νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης.

Στις περισσότερες βάρδιες, δύο μόνο νοσηλευτές δεν φτάνουν να δώσουν νοσηλεία, να καθαρίζουν ασθενείς που δεν έχουν ούτε τον έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό του ή σε άλλο νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση. Γιατροί που συχνά παραμένουν στην κλινική για περισσότερες από 36 συνεχόμενες ώρες, πολλές φορές άυπνοι, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που μένει μόνο ένας, γιατί ο άλλος αναγκάζεται να συνοδεύσει ασθενή σε άλλο νοσοκομείο».

Οι συνθήκες νοσηλείας, επισημαίνει σε άλλο σημείο η Επιτροπή Αγώνα, είναι εντελώς ακατάλληλες για νοσηλεία ψυχικά ασθενών και δυσκολεύουν τη φιλότιμη προσπάθεια γιατρών, ψυχολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόνο το τελευταίο διάστημα, έχουν εκδηλωθεί τέσσερις επιθέσεις ασθενών σε εργαζόμενους.

«Και ποια είναι η απάντηση της διοίκησης στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων; Πέρα από τις χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για ενίσχυση από τις λιγοστές προσλήψεις επικουρικών (συμβασιούχων για ένα χρόνο), όταν θα γίνουν (τις ίδιες που έχουν υποσχεθεί και σε άλλα τμήματα), είναι χαρακτηριστική η δήλωση στελέχους του νοσοκομείου για την αναφορά νοσηλεύτριας, που δέχθηκε επίθεση από ασθενή, ότι δηλώνοντας το περιστατικό "εκθέτει το νοσοκομείο". Υποδειγματική όμως και η παλικαρίσια απάντηση της νοσηλεύτριας ότι "το νοσοκομείο μάς εκθέτει σε κίνδυνο"».

Ιδια κατάσταση παντού

«Παρόμοια - τονίζει η Επιτροπή Αγώνα - είναι η κατάσταση και στις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές γενικών δημόσιων νοσοκομείων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, εκεί που οι "εκλεκτοί του συστήματος" φροντίζουν να "στέλνουν" όσους προσέρχονται, στις κλινικές άλλων νοσοκομείων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Εντάθηκε το φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας" (πολυάριθμες βραχυχρόνιες νοσηλείες των ασθενών που υποτροπιάζουν), αυξήθηκαν τα ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, μεγάλωσε ο αριθμός των άστεγων ατόμων με ψυχικές διαταραχές, προχώρησε η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα στον ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων στον τομέα της Ψυχικής Υγείας (Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση) που έκλεισαν δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (π.χ. Κέρκυρας, Χανίων) σε μία περίοδο που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχογενών αιτιών και που η φτώχεια, η ανεργία, η εντατικοποίηση υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο την ψυχική υγεία ακόμα και σε όσους δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό ψυχικής διαταραχής.

Αποδείχθηκε ότι η πολιτική της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και στην εξάλειψη των ασυλικών συνθηκών νοσηλείας, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της (πρώτοι και καλύτεροι οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι "τροτσκιστές"), αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συνολικότερων αντιλαϊκών αλλαγών στην Υγεία, που στοχεύουν να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη και το κόστος της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών και να την μετακυλήσει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Επίσης, να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, να διοχετευτεί ζεστό χρήμα στις ΜΚΟ και άλλα "ευαγή" ιδρύματα που θα παρέχουν φτηνές, υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας και θα πετούν τους ασθενείς στο δρόμο όταν δε θα εξασφαλίζεται η κερδοφόρα λειτουργία τους. Ακόμα στόχος είναι να επεκταθεί η λειτουργία των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με φτηνούς ευέλικτους εργαζόμενους και ασθενείς - πελάτες».

«Στάχτη στα μάτια» από τη συγκυβέρνηση

«Αυτή την πολιτική - καταλήγει η Επιτροπή Αγώνα - της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης δεσμεύεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ήδη προωθεί την τομεοποίηση της Ψυχικής Υγείας. Για να ρίξει "στάχτη στα μάτια" ασκεί κριτική στη διαδικασία με την οποία προχώρησε μέχρι σήμερα η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και δηλώνει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο Αndor - Λυκουρέντζου, που προβλέπει το κλείσιμο όσων ψυχιατρικών νοσοκομείων έχουν απομείνει.

Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των ΜΚΟ. Απαιτούμε να ενισχυθεί άμεσα η Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες εξωνοσοκομειακές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, δομές για χρόνιους πάσχοντες) που θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους».

Πηγή : rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου